În ajunul semifinalei Eurovision: Turda s-a înfrățit cu Comrat, capitala Găgăuziei

Orașul Comrat, din Găgăuzia, Republica Moldova, s-a înfrățit cu Turda. Ceremonia semnării documentelor ce atestă încheierea unui parteneriat de colaborare între cele două localități, desfășurată duminică, 11 februarie, la Turda, a prefațat semifinala concursului Eurovision România, ce a avut loc în aceeași zi, la salina din localitatea transilvăneană.

Despre înfrățirea cu Turda, primarul Comrat-ului, Serghei Anastasov, citat de postul de televiziune 10tv.md, într-o știre difuzată luni 12 februarie, a declarat: ”De astăzi, cele două entități de pe ambele maluri ale Prutului sunt legate cultural și economic”. Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov ”recunoaște că (cele două orașe, Turda și Comrat) ”au aceleași valori culturale, aceeași muzică, dar și interese economice comune” a mai transmis 10tv.md. În ceea ce îl privește pe primarul Turzii, Cristian Matei, acesta a declarat că se așteaptă la stabilirea de legături, în special economice și turistice, între cele două orașe, potrivit unei știri difuzate de TVR 2, duminică, 11 februarie.

Orașul Comrat, situat la o distanță de 73 de kilometri de Chișinău, capitala Republicii Moldova, are o populație de peste 150 de mii de locuitori. În ceea ce privește administrația locală, Comrat-ul are, pe lângă primar, Serghei Anastasov (Partidul Politic ”Partidul Nostru” – PPPN), un consiliu local format din 27 de membri. Dintre aceștia, 16 au statut de independenți, iar ceilalți 11 reprezintă în forul deliberativ al orașului din Găgăuzia formațiuni politice precum Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, sau Partidul Comunist Reformator, toate din Republica Moldova.

La semifinala concursului Eurovision România, găzduită în Salina din Turda, pe lângă delegația orașului Comrat, din Republica Moldova, au mai asistat Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, precum și o delegație israeliană, din carea făcut parte și dr. Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns