Handbal masculin: În anul competițional 2018-2019 Potaissa Turda țintește finala campionatului și calificarea în grupele Cupei EHF

Printre obiectivele a căror atingere și-a propus-o în anul competițional 2018 – 2019 formația turdeană Potaissa, medaliată cu bronz în precedenta ediție a campionatului, se numără calificarea în finala Ligii Zimbrilor și accederea în grupele EHF.

La reunirea lotului, eveniment petrecut vineri, 13 iulie, Flaviu Sâsâeac, președintele AHC Potaissa Turda, a declarat că îndeplinirea obiectivelor asumate este posibilă, cu toate că dintre cei trei jucători din formația turdeană care au probleme medicale, doar doi, Savic și Irimuș vor pute juca încă de la începutul sezonului, iar revenirea în teren a lui Dragoș Iancu va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie.

Anul acesta startul jocurilor din competițiile europene intercluburi se va da înaintea începerii campionatului, fapt nemaiîntâlnit până acum în handbalul românesc, după cum a remarcat Flaviu Sâsâeac, în cursul conferinței de presă desfășurată vineri, 13 iulie, la sala de sport Gheorghe Barițiu, fief-ul formației Potaissa Turda. Câștigătoare a Cupei Challenge, în ediția 2017 – 2018, Potaissa va juca în Cupa EHF. Ocupantă a locului 11 în clasamentul EHF, cu 30,89 puncte, România are dreptul să înscrie patru echipe în cele trei competiții europene intercluburi. Deoarece Potaissa a câștigat Cupa Challenge, în această competiție România putea înscrie două echipe. Întrucât Potaissa a primit un wild-card pentru Cupa EHF, unde pentru România mai joacă Steaua București și Dobrogea Sud Constanța, în Cupa Challenge urmează ca CSM București să încerce reeditarea performanței Potaissei Turda, care a câștigat trofeul în ediția 2017 – 2018, după ce, cu un an înainte s-a calificat în finală. Datorită wild-cardului primit de Potaissa, România va participa cu cinci formații la cele trei competiții europene intercluburi, la fel ca și Germania și Spania, ocupantele primelor două locuri în ierarhia EHF.

Marți, 17 iulie, Potaissa își va afla adversara din primul tur al Cupei EHF. Formația turdeană poate întâlni în această fază a competiției echipe din Luxemburg, Lituania, Georgia, Scoția, Suedia, Croația, Elveția, Slovenia, Islanda sau din Austria. Dintre aceste țări, Croația și Slovenia se află în fața României în clasamentul EHF. Partidele din cele două manșe ale primului tur preliminar al Cupei EHF se vor disputa în 1-2 septembrie (turul), respectiv 8-9 septembrie (returul).

Prezent la conferința de presă organizată cu prilejul reunirii lotului Potaissei, primarul Turzii, Cristian Matei, a dat asigurări că echipa va beneficia, în continuare, de susținere financiară din partea autorităților locale. ”În ultimul timp au intrat sume suplimentare la bugetul local. Vom sprijini în continaure handbalul turdean, deoarece grație performanțelor obținute de Potaissa  în ultimii doi ani, în multe țări se vorbește în termeni elogioși despre Turda”. Referindu-se la unele insinuări, care circulă mai ales pe rețelele de socializare online, conform cărora ar confisca meritele Potaissei pentru a plusa la capitolul ”imagine” Cristian Matei a precizat: ”Vin aici să ofer ajutor și susținere, nu vin să fur succesul nimănui”. Sâmbătă, 14 iulie, se împlinesc cinci ani de când Cristian Matei, pe atunci membru al Consiliului local Turda, a intervenit, împreună cu senatorul Alexandru Cordoș, la autoritățile centrale pentru a solicita reglementarea posibilității autorităților locale de a finanța ehipele ce fac sport de performanță. Matei și Cordoș au intervenit într-un moment în care finanțarea, în continuare, de la bugetul Turzii, a clubului de handbal Potaissa părea să nu mai fie posibilă. Președintele AHC Potaissa, Flaviu Sâsâeac, își amintește că în acele momente se afla la un pas de a-i anunța pe jucători că echipa se va desființa.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns