Grupul local de lucru pentru problemele romilor face dezvăluiri: Cum mai trăiesc țiganii turdeni

Cam acesta ar fi rostul existenței Grupului local de lucru: să analizeze și să găsească soluții pentru problemele sociale cu care se confruntă comunitățile țiganilor din Turda.

Dintr-o informare subintitulată ”Realizări privind incluziunea romilor pe strategia locală 2017-2019” prezentată de către Mitică Ferencz, președintele Grupului local de lucru, la ultima întâlnire cu membrii acestuia, desfășurată în această săptămână, reiese că în acest an 50 de țigani și-au găsit slujbe, prin intermediul Centrului de Consiliere pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce funcționează în cadrul Primăriei din Turda. Angajați în două tranșe, de 24, respectiv de 26 de persoane, cei 50 de romi, care lucrează la Fujikura, Modulo Decorative, Bosch și HTT, fac naveta la Cluj-Napoca.

Alte 50 de persoane s-au înscris în programul ”A doua șansă” care a început în luna septembrie, la Școala profesională ”Poiana” din cartierul turdean cu același nume, unde trăiește o comunitate de țigani grupată pe strada Margaretelor și pe ramificațiile adiacente ale acesteia.

Veșnica problemă a romilor fără identitate de drept și-a mai consumat o rundă de rezolvări în lunile iulie și august, când serviciul de resort a eliberat 51 de cărți de identitate și opt certificate de naștere unor persoane aduse la SPCLEP Turda după o muncă de lămurire desfășurată în acest sens de expertul pentru problemele romilor, respectiv de Mitică Ferencz, ajutat de liderii comunităților  țiganilor turdeni.

În ceea ce privește atingerea și păstrarea unor standarde acceptabile de curățenie și de igienă în comunitățile romilor, Serviciul Public de Asistență Socială din Turda a desfășurat în acest an cinci campanii în acest sens, din care trei de prevenire și combatere a păduchilor și a râiei. Alte două campanii, derulate, la fel ca și precedentele, prin Centrul Comunitar de Igienă și Sănătate Poiana, au avut drept subiecte metodele de prevenire a răcelii și gripei, respectiv a apariției cariilor dentare.

La fel cum o face de mulți ani, președintele Grupului local de lucru pentru problemele romilor,  Mitică Ferencz, omite să anunțe presa despre întâlnirile organizate. În afara televiziunii locale, ce are rolul de a furniza mărturia video a activității grupului condus de Mitică Ferencz, niciun alt jurnalist turdean nu a fost anunțat despre întâlnirea desfășurată la Sala de protocol a Primăriei Turda, în ultima săptămână a lunii octombrie.

Vorba unui fost membru al Consiliului local, ex-consilierul Ioan Chiorean: ”Or nu se vrea, or nu se poate!

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns