Gradul de răspândire al diabetului, direct proporțional cu fisurile sistemului medical public

În zece ani, din 2006 în 2016, s-a dublat numărul persoanelor bolnave de diabet din România. Potrivit unui studiu definitivat în anul 2014, pe lângă milionul de diabetici înregistrați, încă un milion de români au diabet în stare latentă. Cu toate că, în aceeași perioadă, costurile decontate prin  programul național de diabet, pentru medicamente, insulină și diverse dispozitive medicale necesare în tratamentul ”bolii de zahăr” au crescut de șase ori, în ultimul deceniu bolnavii s-au confruntat cu scăderea accesului la tratament.

Aceste concluzii au fost formulate cu prilejul conferinței de închidere a proiectului ”Servicii de prevenție, informare și consiliere” în diabet, ce a avut loc joi, 29 iunie, la Hotel Salis din Turda.

În cele 15 luni, timp în care Fundația Speranța Diabeticilor din Turda a derulat acest proiect  în comunele Tureni, Mihai Viteazu și Viișoara, s-au făcut teste ale valorii glicemiei unui număr de 1300 de persoane. La peste 100 de persoane valorile glicemiei au indicat instalarea stării de prediabet, a precizat Maria Mesaroș, preșdintele Fundației ”Speranța Diabeticilor”.

În cursul desfășurării proiectului, cadrele medicale de la cele trei dispensare comunale au primit informații despre managementul primar al diabetului de tip II, precum și instrumente de lucru necesare aplicării, de către personalul dispensarelor medicale de familie, a măsurilor de prevenție secundară.

Ca urmare a derulării proiectului ”Servicii de prevenție, informare și consiliere în diabet” la Mihai Viteazu și la Viișoara s-au demarat  programe de fitness, cu sprijinul primăriilor locale.

La cele 30 de campanii de informare desfășurate în cadrul proiectului au participat, ca și voluntari, atât membri ai Fundației Speranța Diabeticilor, cât și cursanți ai Școlii Postliceale ”Henri Coandă” care se pregătesc pentru profesia de asistent medical.

Primarul comunei Tureni, Dana Mănăilă (în stânga imaginii) și dr. Kiss Andrea, de la dispensarul medical comunal din Tureni, la conferința de închidere a proiectului ”Servicii de informare, prevenție și coniliere în diabet” desfășurată joi, 29 iunie, la hotel ”Salis” din Turda

Primarul comunei Tureni, Dana Mănăilă (în stânga imaginii) și dr. Kiss Andrea, de la dispensarul medical comunal din Tureni, la conferința de închidere a proiectului ”Servicii de informare, prevenție și coniliere în diabet” desfășurată joi, 29 iunie, la hotel ”Salis” din Turda

La conferința de închidere a proiectului au participat Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni, împreună cu medicul dispensarului comunal, dr. Kiss Andrea, care au primit diplome din partea Fundației Speranța Diabeticilor, pentru implicarea în desfășurarea campaniilor de prevenție și de informare incluse în proiectul ”Servicii de prevenție, infromare și consiliere în diabet”.

Proiectul, derulat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, în parteneriat cu Fundația pentru Îngrijiri Comunitare, în zone rurale din județele Cluj și Constanța, a beneficiat de finnațare nerambursabilă, acordată prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns