Generația Unirii și Generația Centenarului

O paralelă între generația care a trăit în România anului 1918 și românii din generația Centenarului Marii Uniri a constituit subiectul conferinței susținute de profesorul universitar dr. Vasile Pușcaș, la Turda. Evenimentul, desfășurat luni, 19 noiembrie, cu începere de la ora 16, la Sala Mare a Primăriei, a inclus și lansarea cărții lui Vasile Pușcaș – Marea Unire de la 1918. România Mare.

Volumul, despre care editorul cărții, Nicu Dragoș, de la editura clujeană Studia, spunea că se constituie ”în Biblia acestei țări, atât pentru generațiile de azi cât și pentru cele viitoare” tipărit în două versiuni, una legată în piele, ce are imprimat tricolorul românesc  pe coperta I și una cu coperți bleumarin, s-a vândut cu 400, respectiv cu 250 de lei exemplarul. Nicu Dragoș spunea că prețul de vânzare al cărții ”Marea Unire de la 1918. România Mare” de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș este mai mare cu până la 50 la sută în librării, față de prețul cu care s-a vândut volumul cu prilejul lansării acestei cărți la Turda.

Turda a fost cel de-l doilea loc unde s-a lansat cartea profesorului Vasile Pușcaș, după ce volumul a fost prezentat la târgul de carte Gaudeamus, ce s-a desfășurat la București, în precedentul sfârșit de săptămână.

La eveniment, prezentat de către directorul Casei de Cultură din Turda, profesoara Ana Sevan, au asistat primarul Turzii, Cristian Matei și profesorul Mihai Răzvan Neagu, doctor în istorie. În asistență s-au remarcat, prin interpelarea profesorului universitar Vasile Pușcaș, primarul comunei Viișoara, ing. Ioan Roman și directorul general al Companiei de Apă Arieș, Bogdan Bobic. La conferința ”Generația Unirii și Generația Centenarului” susținută de Vasile Pușcaș, au participat peste 50 de persoane. Printre acestea s-au aflat scriitorii Mircea Ioan Casimcea și Ioan Bembea, profesoara Geanina Matei, directorul Școlii gimnaziale ”Teodor Murășanu” câțiva membri ai Consiliului local Turda, printre care Iuliana Sămărtinean, Nicolae Roș jr. și Adrian Sălăgean.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns