Galeria de Artă Turda întâmpină Centenarul cu ”Chipuri din trecut” și ”Cusături populare românești”

Pentru a marca împlinirea unui secol de la înființarea statului național unitar român, prin Marea Unire de la Alba Iulia, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) și Casa de Cultură Turda au organizat o expoziție ”2 în 1”. Astfel, de joi, 29 noiembrie, de la ora 19, la Galeria de Artă din Turda, s-au deschis, o expoziție de fotografie veche intitulată „Chipuri din secolul trecut” alături de o colecție de „Cusături populare românești”.

Vernisată în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, expoziția aduce în fața publicului turdean o selecție de reproduceri după fotografie veche (prima jumătate a secolului al XX-lea). Exponatele înfățișează familii de țărani din satel județelor Cluj, Mureș, respectiv Timiș (localități din zona Lugojului), constumați în port tradițional sau militar. Fotografiile din colecția ”Chipuri din secolul trecut” provin din arhivele CJCPCT Cluj și ArtImage.

Cea de-a doua expoziție vernisată joi, 29 noiembrie, la Galeria de Artă din Turda, reunește, în cea de-a doua sală a așezământului cusături după modele de pe costume vechi, reunite sub titlul „Cusături populare românești”. Exponatele  reprezintă rodul muncii membrelor Asociației Pensionarilor „Dr. Ioan Rațiu”  ale Centrului de Zi pentru Vârstnici, din Turda, coordonate de Felicia Răcean.

Cu ocazia vernisării celor două expoziții, s-au prezentat o serie de cărți ediatte anul acesta de CJCPCT Cluj. Printre titlurile prezentate s-au numărat Semne peste vreme, albumul aniversar Fotografia-document etnografic la 15 ani și Meșteșugurile romilor în imagini, alături de colecția Izvoare folclorice clujene, ce cuprinde 30 de CD-uri cu muzică tradițională, vocală și instrumentală, din județul Cluj, colecție realizată de cercetătorul și etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu.

Despre piesele din cele două expozții au vorbit Cornelia Staicu, manager interimar al CJCPCT Cluj, dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog, șeful biroului de Cercetare – Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției și Cristina Oprea, custodele Galeriei de Artă Turda.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns