Festivalul internațional de teatru Turda: Într-”O noapte furtunoasă” actorul Stelian Roșian se întoarce pe sena de acasă

Ziua a doua a Festivalului internațional de teatru de la Turda prilejuiește amatorilor de satiră o reîntâlnire cu piesele lui Ion Luca Caragiale. Sâmbătă, 30 iunie, de la ora 20, în sala mare a Teatrului Aureliu Manea, trupa Teatrului de Nord din Satu Mare va prezenta spectacolul cu piesa ”O noapte furtunoasă” în regia lui Andrei Mihalache și scenografia realizată de Alexandru Radu. Ilustrația muzicală aparține lui Dorin Griguță. Din distribuție fac parte actorii Romul Moruțan, Stelian Roșian, Alina Negrău, Dorina Nemeș, Sorin Oros, Tibor Székely, Andrei Stan, Sergiu Tăbăcaru, Adonis Tanța, Carmen Frățilă, Yvette Princz.

Reprezentația teatrului sătmărean prilejuiește reîntoarcerea actorului Stelain Roșian pe scena Teatrului Aureliu Manea, unde a cunoscut consacrarea. De asemenea, regizorul Andrei Mihalache, care a debutat la Turad, se reîntoarce, mereu și mereu la ”dragostea dintâi”.

Actorul turdean Stelian Roşian, născut în anul 1972, a jucat la Teatrul municipal Turda, Teatrul Naţional “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și la companiile  teatrale private Catalonia, respectiv la Zamolxe.

La 18 ani, Stelian Roșian a absolvit cursurile Şcolii de Arte din Cluj-Napoca la clasa lui Dorel Vişan. Apoi, Stelian Roșian a devenit elevul profesorului Miklos Bacs, la Facultatea de Teatru a Universităţii clujene Babeş-Bolyai.

Înainte de a juca la teatrul de Nord din Satu Mare, publicul de acolo a a vut prilejul să îl aplaude pe Stelian Roșian în rolul turcului din “Take, Ianke şi Cadâr” de Victor Ion Popa, într-un spectacol realizat de regizorul Ovidiu Cosac, în care mai evolua şi Petre Băcioiu.

În primul spectacol pentru Teatrul de Nord actorul Stelian Roșian a interpretat personajul Arlecchino, în “Mincinosul” de Carlo Goldoni. A urmat Udrea, din “Steaua fără nume” textul clasic al lui Mihail Sebastian, pe care avea să-l şi regizeze cu elevii săi de la “Ego Spero” într-un spectacol prezentat de trupa turdeană și la Festivalul de teatru pentru elevi Rotaract, ce se desfășoară la Satu Mare. A jucat apoi Doctorul din Jack lunetistul, de Radu Macrinici (regia Gelu Badea), Tatăl lui Bazic în Bazic sau 7 din 49, apoi Comisarul din Moara cu noroc. Pentru Stelian Roșian a urmat apoi distribuirea în rolul Moşul, din piesa Fata babei şi fata moşneagului de Ion Creangă.

În Titanic Vals l-a jucat pe Rădulescu Nercea, apoi Stelian Roșian a devenit Vineri, în piesa “O zi din viaţa lui Robinson” în care a jucat alături de un alt actor turdean, Radu Botar, de asemenea autoexilat la Satu Mare, unde regizorul, la acea vreme și director Andrei Mihalache îi adopta cu generozitate pe persecutații de la Turda. Din portofoliul lui Stelian Roșianu la Teatrul de Nord din Satu Mare mai fac parte spectacole cu piese precum Leonce şi Lena, Casa de pe graniţă, Paparazzi, Frumosul, deşteptul şi urâtul, jucat în SUA, Dumnezeul de a doua zi, Meşterul Manole, iarăși în Take, Ianke şi Cadâr şi în Profesorul de franceză.

Programul celei de-a doua zi a Festivlului internațional de teatru de la Turda mai include spectacolul cu piesa ”3 ciudați” o producție a Companiei de Comedie Cluj-Napoca, cu Ioan Isaiu și Sorin Misrianțu (Fabrica de bere, ora 18). De la ora 21.30, în zona pietonală din centrul istoric al Turzii Teatro dei Venti (Italia) va prezenta spectacolul Il Draaago, iar de la ora 22.15, amatorii de rock îi vor putea asculta pe membrii grupului Cell Mates, la cafeneaua Teatrului Aureliu Manea.

Foto: Scenă din piesa ”o noapte furtunoasă, de Ion Luca Caragiale. Sursa imaginii: Actualitatea sătmăreană

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns