Festivalul internațional de teatru de la Turda: Actori oaspeți la ei acasă

Prima ediție a Festivalului internațional de teatru de la Turda i-a atras, ca un magnet, pe foști protagoniști ai scenei turdene. La 77 de ani, Maria Voronca, singura actriță profesionistă a Lugojului, nu a pregetat să vină la Turda, pentru a se reîntâlni cu teatrul din localitate, pe a cărui scenă a slujit vreme de un sfert de veac.

Botezată și ”doamna” sau ”tanti Maia” după numele primului personaj pe care l-a interpretat, când avea 14 ani, în piesa Platon Krecet, jucată la teatrul din Lugoj în anul 1954, la vernisarea expoziției fotografice a colegului său, regizorul Ovidiu Cosac, actrița Maria Voronca a vărsat câteva lacrimi, pe furiș. ”Tanti Maia” a jucat la teatrul din Turda în două etape: din 1964 până în 1980 și din 1991, când a revenit după 11 ani petrecuți la Teatrul Liric din Craiova, până în anul 2000.

Printre spectatorii care așteptau vineri, 8 septembrie, în foierul și pe holul Teatrului Aureliu Manea

Mircea Cosma

deschiderea ușilor de la sala de spectacole, unde urma să se joace piesa ”În căutarea sensului pierdut” se afla un alt ”monstru sacru” al teatrului turdean, actorul Mircea Cosma. Printre cele 28 de filme în care a jucat se numără Ștefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975), în care a interpretat rolul unui boier moldovean, Pe aici nu se trece (1975 – un ofițer german), Buzduganul cu trei peceți (1977 – Ștefan Răzvan), La răscrucea marilor furtuni (1980 – Axente Sever), Bună seara, Irina (1980), Convoiul (1981 – un bătrân), Imposibila iubire (1984) sau Oglinda (1994).

Vasile Iușan

La deschiderea festivalului de la Turda a ținut să fie prezent Gabriel Chirea, împreuă cu alți doi clujeni, Ginuc Crișan, ale cărui legături cu Teatrul Aureliu Manea nu s-au rupt definitiv după pensionarea actorului și Vasile Iușan, fost director al teatrului turdean între anii 1990 – 1991. Licențiat în drept internațional la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Vasile Iușan și-a început cariera la Teatrul de Stat din Turda în anul 1978, ca și figurant, apoi ca și actor. Până în 1995, Vasile Iușan a interpretat peste 40 de roluri pe scena Teatrului de Stat din Turda. Printre regizorii sub a căror baghetă a lucrat se numără Andrei Mihalache, Mircea Moldovan, Dorel Vișan, Marin D. Aurelian sau Virgil Andrei Vâță. Deși și-a continaut cariera actoricească la Cluj-Napoca, iar din anul 2000 a deținut funcția de director al Teatrului Z

Sebastian Marina

amolxe, pasionat de fotografie artistică dar și un prolific epigramist, Vasile Iușan și-a lăsat o părticică din suflet pe scena de la teatrul turdean. Și, din când în când, vine să o caute.

Deși au petrecut mai puțin timp la Turda, actorii Sebastian Marina, care a jucat în cinci filme (Return of

the Living Dead: Rove to the Grave – 2005), Katalin Varga (2009), Parastasul lui Viorel nu se mai ține aici (2010), Despre Oameni și Melci (2012) și Box III(2015), respectiv Leonard Viziteu, care a jucat pe scena turdeană în spectacolele cu piesele Omul cu valiza (2005) și Încurcă lume (2007), au ținut, de asemenea, să participe la sărbătoarea Teatrului Aureliu Manea. Acestora li se adaugă ”exilații” de la Teatrul de Nord din Satu Mare, actorii Cornel Miron și Radu Botar.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns