Fermierii, invitați să ceară bani de la APIA

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până în 12 martie, în cadrul campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2018 s-au depus peste 79 de mii de cereri, pentru aproape 221, 5 mii hectare de teren agricol.

APIA precizează că cererile unice de plată se pot depune până în 15 mai, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15, din 17 ianuarie 2017, cu privire la stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor naţionale tranzitorii, ce se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA. În intervalul 1 martie – 15 mai, cererile se pot depune la centrele judeţene sau locale ale APIA şi la centrul municipiului Bucureşti.

Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau în judeţe diferite, se precizează într0un comunicat al APIA Cluj. În cazul fermierilor care solicită plăți pentru o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la centrele județene APIA, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la centrele locale.

Sprijinul financiar pentru cererile unice de plată se acordă din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se mai menționează în comunicatul APIA Cluj.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns