FC Porto – Potaissa Turda 41 – 21: Posibile explicații pentru dezastrul de la Porto

Încă de la începutul partidei, gazdele s-au desprins pe tabelă, la patru-cinci goluri diferență, spre satisfacția celor aproximativ 1000 de spectatori care au asistat la meci din tribunele sălii Dragao Caixa, din Porto.

De ce nu a putut ține pasul Potaissa? Iată ce spun cifrele din caseta tehnică a partidei: În timp ce un singur handbalist dintre cei 13 care au evoluat pentru FC Porto, respectiv Sousa, nu a marcat niciun gol, de la Potaissa nici mai mult niic mai puțin decât 7 handbaliști (Lucian Ignat, Alexandru Laslo, Ionuț Rotaru, Nenad Savic, Ionuț Ștef, Marius Szoke și Talas), dintre cei 13 folosiți de frații Horațiu și Ovidiu Gal, nu au înscris nici măcar odată în poarta lui Quintana.

În ceea ce privește aruncările transformate în gol, Porto a realizat un procentaj de 70 la sută, în timp ce Potaissa, cu 45 de procente, nu a reușit să depășească nici pragul de 50 la sută la rata eficacității. La mingile apărate, raportul a fost de 42 la 17 procente în favoarea gazdelor, fapt ilustrat de cele 13 intervenții reușite de Quintana, față de cele doar 8, reușite, împreună, de către Irimuș, respectiv de Szopka, fiecare cu câte 4 intervenții salvatoare.

Partida de la Porto poate servi drept tobogan pentru revenirea suporterilor Potaissei cu picioarele pe pământ. Lumea care se învârte prin curtea handbalului turdean trebuie să înțeleagă, în sfârșit, că victoria în Cupa Challenge nu echivalează cu un titlu de campioană europeană intercluburi și că diferența valorică între competitoarele din Challenge EHF Cup și Liga Campionilor  sau Cupa EHF este una ca de la cer la pământ. Din iluzii nu se pot construi decât castele de nisip și la primul vânt adevărat, care în cazul Potaissei a suflat din direcția Porto,  acestea s-au prăbușit.

FC Porto: Quintana (13 intervenții), Madeira – Alves (7 goluri), Gomes (6), Fernandes (5), Iturriza (4), Hernandez (3), M. Soares (3), Branquinha (2), Amador Salina (1), Magalhaes (1), Semedo (1), Sousa.

Antrenor: Magnus Andersson

Potaissa Turda: Irimuș (4 intervenții), Szopka (4 intervenții), Fleșer – Ghiță (5 goluri), Cîntec (4), Thalmaier (4), Zacaciurin (4), Lazăr (3), Pavel (1), Lucian Ignat, Laslo, Ionuț Rotaru, Nenad Savic, Marius Szoke, Talas, Ștef.

Antrenor principal: Horațiu Gal

Aruncări de la 7 metri:

FC Porto – 4, din care 3 transformate

Potaissa – 4, din care 3 transformate

Eliminări: FC Porto – 4 (Soares: 2, Iturriza: 1, Semedo: 1); Potaissa – 7 (Pavel: 2; Ștef: 2; Talas: 2; Zacaciurin: 1).

Au arbitrat: Philipp Buache și Marco Meyer – Elveția

Delegat EHF: Michel Caillet – Franța

 

În celelalte partide din prima manșă a turului I al Cupei EHF, eiția 2018 – 2019, s-au consemnat rezultatele: INSIGNIS Handball Westwien – OCI Lions 25 – 26; Talent Robstav M.A.T. Plzen  – Glasgow HC  39 -12;  Futebol Clube do Porto – Potaissa Turda  41 – 21; Zeleznicar 1949 Nis – Handball Kaerjeng 27 – 30; RD Koper – Kadetten Schaffhausen 25 – 25; Selfoss – Klaipeda Dragunas 28 – 34; Alingsas HK
RK Gorenje Velenje 23 – 26; RK Dubrava – FH Hafnarfjordur 33 – 29;

GRK Varazdin – Steaua București…Partida a început la ora 19.30. Până la ora 22.30 la Federația Europeană de Handbal nu se cunoștea rezultatul meciului desfășurat în Croația.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns