Examenul de rezidențiat, amânat din cauza ambițiilor politice. Perspectiva de a nu avea salariu în pragul iernii, îi transformă pe absolvenții facultăților de medicină într-o nouă promoție de emigranți

Absolvenții Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, promoția 2019, riscă să rămână pe dinafara sistemului de sănătate. Aceștia au anunțat că vor protesta, miercuri, 16 octombrie, de la ora 17,  Cei aproximativ 300 de medici care au absolvit anul acesta  Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, la fel ca și cele câteva mii de absolvenți ai tuturor facultăților de medicină din toată țara riscă să rămână pe drumuri, întrucât nu se știe când și dacă vor putea susține examenul de rezidențiat. Absolvenții UMF Cluj promoția 2019 au anunțat că vor protesta în legătură cu amânarea examenului de rezidențiat. Protestul va avea loc miercuri, 16 octombrie, de la ora 17, în Piața Unirii din centrul Clujului. La acțiunea de la Cluj 285 de persoane și-au arătat disponibilitatea de a participa, potrivit statisticilor evenimentului creat pe facebook. Proteste ale absolvenților din promoția 2019 a facultăților de medicină s-au anunțat pentru miercuri, 16 octombrie, la Iași și la Craiova.

În România, pentru a putea practica medicina, examenul de licență nu este suficient.  Medicii trebuie să susțină un examen care le va permite accesul în programul de rezidențiat. În lipsa acestui examen, diploma lor de licență nu are nicio valoare, ei neputând practica nicio activitate medicală în țară.

Dar anul acesta, examenul de rezidențiat este în pericol de a nu putea fi susținut, din cauza instabilității politice și a unor amânări repetate. Examenul, stabilit inițial pentru data de 11 noiembrie, s-a amânat pentru 17 noiembrie, iar apoi s-a amânat încă odată,  pentru ziua de 8 decembrie. Dar, în lipsa unui nou guvern sau a adoptării unei alte soluții până în 25 octombrie, examenul nu va putea avea loc nici în 8 decembrie, deoarece organizarea sa depinde de unele ordine comune ale Ministerelor Sănătății, respectiv al Educației.

Situația este alarmantă și fără precedent, iar medicii sunt revoltați:

Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este o lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul, sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme.

De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă au mai zis ceva ăștia. Este un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu!”  Paul Oargă, medic, promoția 2019

Tinerii medici ar fi trebuit să înceapă să trateze bolnavi de la data de 3 ianuarie 2020, însă în situația actuală, nu vor putea începe decât din luna februarie. Daca urmează încă o amânare, nimeni nu știe pentru cât timp aceștia vor rămâne pe drumuri și fără venit, iar mulți dintre ei s-au hotărât deja să plece din țară pentru a putea munci.

Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze. Deja un procent semnificativ din absolvenți au decis să emigreze. Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală, NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze! Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată!” Diana Galoș, medic, promoția 2019

Ei speră ca în urma protestului de miercuri factorii de decizie să găsească soluțiile necesare organizării examenului, iar lucrurile să reintre pe un traseu normal pentru toată lumea.

 

Situația este alarmantă și un protest a fost anunțat pentru miercuri, 16 octombrie.

Toți cei 6 ani de studii sunt în zadar și fără niciun folos pentru că nu știm când și dacă vom putea susține examenul de intrare în rezidențiat. Suntem obligați să ne punem viața pe pauză deoarece în atâta timp nu s-a putut găsi o soluție pentru noi. Suntem mulți care avem deja o familie, copii și depindem în continuare de bani de la părinți și se pare că nici nu știm cât vom mai avea de așteptat așa. Este mai mult decât umilitor!” Mihai Oprea, medic, promoția 2019

Lasă un răspuns