Eveniment de excepție la Galeria de Artă din Turda – Expoziția ”Descătușare”

Prin portretele ce alcătuiesc expoziția vernisată joi, 10 ianuarie, la ora 17.30, la Galeria de Artă din Turda, autoarea, Cornelia Vidrașcu, a ”teleportat” la o dimensiune superioară nivelul creației artiștilor plastici locali.

Regizorul Ovidiu Cosac, un împătimit al fotografiei artistice, a confirmat această opinie: ”Această expoziție mi-a oferit o surpriză nemăsurată. Cornelia Vidrașcu dovedește un har deosebit pentru portret. Unele din lucrările expuse aici pot face parte din orice expoziție, găzduită în orice galerie, oriunde în lume” a apreciat Ovidiu Cosac. Portretele Corneliei Vidrașcu, ce au iscat admirația celor circa 60 de participanți la vernisarea expoziției ”Descătușare” reprezintă punctul culminant al valorii atinse de creațiile artistei, după circa un deceniu de când a început acțiunea de cucerire a ținutului artelor plastice, în ciuda unora care țineau cu dinții la exclusivitatea dreptului de a acorda ”vize de intrare în ținutul făgăduinței, rezervat creatorilor cu zapiscă”.

Iudita Pellea, prietenă și, tootodată, mentor, dar și catalizator al energiilor creatoare ce zăceau zăvorâte înăuntrul ființei spirituale a Corneliei Vidrașcu, a explicat că expoziția de acum, pregătită timp de mai bine de un an ”printr-o muncă aproape zilnică la șevalet” reprezintă corolarul parcursului Corneliei Vidrașcu în lumea artelor plastice. Iudita Pellea a dezvăluit că protagonista ”Descătușării” a început să picteze la 58 de ani. ”Eu am cunoscut-o acum zece ani, când Cornelia a expus o lucrare realizată în tehnica colajului textil, la o expoziție amenajată în sediul unui partid din Turda”. Talentul Corneliei Vidrașcu s-a șlefuit la orele de pictură de la Cluj și la cursurile de ”pictură cu emisfera dreaptă a creierului” inițiate de către Iudita Pellea în anul 2011.

Mentorul Corneliei Vidrașcu a explicat că descătușarea, de unde și numele expoziției, a constituit

În foto, de la stânga la dreapta: Amalia Chiper, Cornelia Vidrașcu, Iudita Pellea, Felicia Răcean și Ovidiu Cosac

resortul ce a făcut cu putință miraculosul salt pe scara valorii a creației artistei: ”Pe măsură ce lucra, Cornelia a început să facă liniște în sufletul său. A trăit ani de zile încătușată în regulile ipocriziei sociale” a dezvăluit Iudita Pellea rezultatul evadării, act de curaj pe care Cornelia Vidrașcu l-a mărturisit a fi cu putință după căutări îndelungate ale sensului vieții, pe care nu l-a găsit, însă, în întrebările al căror răspuns l-a descoperit la Zorba Grecul, personajul din filmul cu același titlu, întruchipat pe ecrane de regretatul actor Anthony Quinn. Și astfel, de la Zorba Grecul a aflat Cornelia Vidrașcu că pentru a găsi sensul vieții ”nu trebuie să facem altceva decât să trăim”.

Pe lângă portretele găzduite în prima sală a Galeriei de Artă a Turzii și, parțial, în cea de-a doua, expoziția mai include și câteva lucrări de grafică, realizate de către Cornelia Vidrașcu în diverse etape ale devenirii sale artistice.

În deschiderea evenimentului, Amalia Chiper, reprezentantă a Casei de Cultură din Turda, sub auspiciile căreia funcționează Galeria de Artă din strada Libertății nr. 2, a transmis mesajul primarului localității, Cristian Matei. Acesta a dat asigurări că autoritățile locale vor sprijini, în continuare, activitatea cultural-artistică din Turda.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns