Eurovision la RMN

Concursul muzical Eurovision Song Contest, o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa și-a început aventura în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA (formația suedeză a câștigat concursul în 1974, cu melodia Waterloo), Julio Iglesias, Celine Dion (1988, cu melodia Ne partez pas sans moi). Singurul cântăreț care a câștigat de mai multe ori concursul, irlandezul Johnny Logan, s-a clasat pe primul loc la ediția din 1980, când a interpretat melodia „What’Another Wear” și în 1987, cu „Hold Me Now”. Logan a scris, de asemenea, mai multe melodii câștigătoare, („Hold Me Now” în 1987 și „Why Me” în 1992, interpretată de Linda Martin).

Cele mai multe ediții (7) le-a câștigat Irlanda, secondată în clasament de Suedia, cu 6 ediții câștigate. Franța, Luxemburg și Marea Britanie au câștigat de câte cinci ori concursul muzical Eurovision. Țările de Jos (Olanda, Belgia și Luxemburg) au câștigat 4 ediții ale Eurovision, în această formulă de participare, iar Israel, Norvegia și Danemarca au câștigat de câte trei ori. Cu câte două ediții câștigate urmează Spania, Elveția, Italia, Germania, Austria și Ucraina. Câte o dată și-au trecut numele în rândul câștigătorilor interpreți ce au reprezentat la Eurovision țări precum Monaco, Belgia, Iugoslavia, Estonia, Letonia, Turcia, Finlanda, Serbia, Rusia și Azerbaidjan.

În ceea ce privește limba în care au fost interpretate melodiile câștigătoare, în 30 de cazuri laureații au cântat în limba engleză. Urmează cele 14 melodii câștigătoare cântate în franceză, 3 în olandeză, 3 în ebraică, câte 2 în germană, norvegiană, suedeză, italiană și spaniolă, respectiv câte una în daneză, croată și sârbă.

Televiziunea Română, membră a EBU, organizatoarea selecţiei naţionale,  participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Ultima ediție Eurovision Song Contest a avut loc la Kiev, între 9 și 13 mai  2017. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, s-au clasat pe locul şapte, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs, de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

La concursul muzical Eurovision (Eurovision Song Contest; Concours Eurovision de la Chanson) participă, anual, ţările membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune (European Broadcasting Union, EBU).

La ediția austriacă (Viena – 2015),  la Eurovision Song Contest a debutat Australia, invitată să participe în semn de recunoştinţă pentru transmisia, timp de peste 30 de ani, a Eurovision-ului pe micile ecrane din țara de la Antipozi. În cazul în care Australia va câştiga o ediție a concursului Eurovision, va alege un stat din Europa care să găzduiască viitoarea ediţie şi va contribui financiar la organizare.

Cu începere de la ediția din anul 2000, Franţa, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv Spania sunt calificate automat în finală, indiferent de poziţiile ocupate de acestea în trecut, datorită statutului lor de cei mai mari patru contribuitori financiari către EBU. În consecinţă, aceste patru ţări au devenit cunoscute ca și grupul „Big Four” („Marile Patru”). De la instituirea acestei reguli, prima a câștigat Eurovision-ul Germania, în 2010, prin Lena Meyer-Landrut. La sfârșitul aceluaiși an 2010, EBU a anunţat că Italia, care  participase ultima dată la Eurovision cu prilejul ediției din 1997, urma să revină în concurs şi să se califice automat în finală. Astfel „Big Four” au devenit „Big Five” lucru ce a stârnit controverse. Turcia s-a retras în 2013, nemulţumită de statutul ţărilor din grupul „Big Five”.

De regulă, finala concursului muzical Eurovision se desfăşoară primăvara, într-o seară de sâmbătă, la ora 19 UTC (22 EEST). De obicei, finala se desfășoară în luna mai, regulă respectată la toate edițiile, cu două excepții: la prima ediție, desfășurată în Elveția, în 1956, finala a avut loc într-o zi de joi, iar în 1979 finala nu s-a desfășurat în luna mai ci în martie.

Pentru redactarea acestui articol s-au folosit informații postate pe site-urile www.eurovision.tv/page/history-Istoria Concursului Muzical Eurovision, eurovision.tvr.ro, 60th.eurovision.tv și pe wikipedia.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

 

Lasă un răspuns