Eminescu, sărbătorit la Turda, cu prilejul Zilei Culturii Naționale

În 15 ianuarie se împlinesc 169 de ani de la data oficială a nașterii poetului Mihai Eminescu. Data, consacrată ca și zi a Culturii Naționale prilejuiește organizarea, în toată țara, a unor manifestări dedicate sărbătoririi poetului național al românilor, Mihai Eminescu.

Și cum nici Turda nu face excepție de la regulă, Primăria, Teatrul Aureliu Manea și Casa de Cultură a municipiului organizează marți, 15 ianuarie, o serie de evenimente dedicate sărbătoririi a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și pentru marcarea Zilei Culturii Naționale.

Manifestările vor debuta la Galeria de Artă din Turda, unde marți, 15 ianuarie, cu începere de la ora 15, se vor desfășura ateliere de lectură, cu titlul ”Eminescu al meu” în cadrul cărora se va discuta despre importanța operei eminesciene și despre contribuția lui Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii universale.

De la ora 19, la Teatrul Aureliu Manea va avea loc un recital de poezii, pregătit de actorii din trupa teatrului turdean ”interpretate într-o formulă inedită și spectaculoasă sub titulatura Și dacă…Eminescu” se dă asigurări într-un ciomunicat postat pe pagina de facebook a Casei de Cultură din Turda.

In seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale și a celebrării poetului Mihai Eminescu se înscrie și concertul coral „Lacul codrilor albastru” susținut de corul „Armonia” al Casei de Cultură Turda, ce va interpreta cu această ocazie cântece compuse pe versuri din lirica eminesciană. Specatcolul oferit de corul Armonia se va desfășura joi, 17 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei Turda.

Aceste manifestări au fost prefațate miercuri, 9 ianuarie, când, la Agora TV, difuzată de postul local de televiziune, doi membri ai colectivului redacțional al revistei culturale Ecouri, respectiv Emil Hălășuan și Petre Suciu, invitații Cristinei Oprea, realizatorul emisiunii, au vorbit despre activitatea de jurnalist a lui Mihai Eminescu și despre reprezentarea poetului în piesele de cartofilie.

Conform Legii nr. 238, din 7 decembrie 2010,  ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Nationale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezintă și un prilej de reflecție asupra stării actuale a culturii române, a esenței românismului.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns