După 15 ani de la încetarea producției autohtone: IRUM Reghin va produce primul tractor agricol sută la sută românesc

În acest an IRUM Reghin va lansa primul tractor agricol sută la sută românesc. Anunțul a fost făcut cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate vineri, 7 septembrie, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea fabricii de tractoare din Reghin.

Primul tractor agricol sută la sută românesc, fabricat la Reghin, va apărea pe piață la 15 ani după ce producția de tractoare românești a fost oprită. Aniversarea IRUM Reghin coincide cu împlinirea a 25 de ani de la crearea grupului MAVIPROD, din care face parte azi fabrica transilvăneană, se precizează într-un comunicat remis presei de IRUM SA.

Întreprinderea, fondată în anul 1953, a produs utilaje și mecanisme agricole și forestiere. ”Din 1969, IRUM a început să producă tractoare forestiere și a devenit rapid unul dintre cei mai buni producători de astfel de utilaje din Europa de Est” se arată în comunicat.

Anii grei ai tranziției, ce au urmat căderii regimului comunist din România și-au pus amprenta și asupra IRUM Reghin, fabrică a cărei producție a scăzut treptat, pentru că managementul de atunci nu reușea să se adapteze la economia de piață. Exista perspectiva ca IRUM să se închidă și muncitorii să fie aruncați în șomaj, așa cum se întâmplase și în cazul altor sute de întreprinderi fondate în perioada comunistă. Însă fabrica de tractoare din Reghin a fost salvată de unul dintre foștii angajați, Mircea Oltean, care conduce azi întreprinderea.

Mircea OLTEAN – CEO IRUM Reghin

Mircea Oltean, originar din satul Jabenița, aflat la șase kilometri depărtare de Reghin, a făcut facultatea la Brașov, iar în 1985, la absolvirea studiilor universitare, a fost repartizat la Gheorgheni. După perioada de stagiatură,  obligatorie în perioada comunistă, Mircea Oltean părea decis să rămână în Gheorgheni, unde devenise inginer-șef al unei fabrici locale, dar la insistențele soției sale, Violeta, s-a întors la Reghin, se mai menționează în comunicatul remis presei de IRUM, cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea fabricii de tractoare.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns