Drumurile și rețelele de apă, prioritățile comunei Tureni

În anul 2017, cele mai multe lucrări edilitare efectuate în Tureni au vizat asfaltarea drumurilor din satele  comunei. Într-un succint bilanț al anului precedent, Dana Mănăilă, primarul comunei Tureni, s-a referit la lucrările de modernizare a unor drumuri, dintre care aceasta a amintit de asfaltarea a circa un kilometru de drum din satul Ceanu Mic, ce duce spre cimitir. Apoi, s-au amenajat trotuarele din Tureni, satul reședință de comună.

Lucrările la drumuri vor continua și în 2018. Dana Mănăilă speră să se finalizeze licitația pentru stabilirea executantului lucrărilor de asfaltare a tuturor străzilor din Tureni și a încă 1,8 kilometri din rețeaua stradală a satului Micești. Licitația pentru atribuirea execuției acestor lucrări, pentru care comuna Tureni a accesat fonduri europene în valoare de 1 milion de euro, a început în luna aprilie 2017, dar procedura nu sa- încheiat nici acum, a oferit Dana Mănăilă încă o mostră din jungla birocratică ce întârzie nepermis de mult executarea lucrărilor publice în România  și transformă tentativele de acesare a fondurilor europene într-o muncă silnică, nu de puține ori sortită eșecului. Lucrările de modernizare a drumurilor vor continua cu asfaltarea drumului ce face legătura dintre satele Tureni și Comșești. Pentru această lucrare și pentru asfaltarea străzilor din satul Comșești, autoritățile publice comunale au obținut o finanțare de 1,2 milioane de euro, prin intermediul Programului de Dezvoltare Rurală, derulat de Guvernul României.

În ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de apă și de canalizare, intrată pe ”ultimii metri” în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Văii Arieșului” comuna Tureni va beneficia, în acest scop, de 19 milioane de euro din cele peste 150 de milioane de euro, cât valorează finanțarea, din fonduri europene obținută de Compania de Apă Arieș pentru etapa a doua a proiectului de modernizare și extindere a rețelelor de apă și de canalizare din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Văii Arieșului”.

Printre realizările edilitare ale autorităților publice locale din comuna Tureni, în anul 2017, se mai numără finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii din Comșești, finanțate în proporție de circa 85 la sută din fonduri alocate de la bugetul comunal și repararea podului de la Mărtinești. Pentru acest an, autoritățile publice din Tureni mai au în vedere și mansardarea școlii din localitatea reședință de comună.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns