Drumul de la Câmpia Turzii la Viișoara rămâne ”de căruță” și în 2018

Ca un făcut, tronsonul din DJ 150 ce face legătura între Câmpia Turzii și Viișoara, în lungime de circa 5 kilometri, a rămas iarăși pe dinafară la alocarea de fonduri pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și de întreținere a drumurilor județene din Cluj.

Potrivit listelor aprobate de membrii Consiliului Județean Cluj, cu ocazia ședinței de luni, 19 februarie, în acest an se vor executa lucrări de modernizare și reabilitare pe tronsoane din zece drumuri județene, cu o lungime totală de circa 110 kilometri și lucrări de întreținere la 38 de drumuri județene, pe o lungime totală de 195 de kilometri.

În cele două liste figurează și tronsoanele de drum Viișoara-Ceanu Mare-Frata-Mociu, pe care se vor executa lucrări de modernizare, respectiv lucrări de întreținere curentă și periodică, programate în acest an pe tronsonul de drum județean Viișoara-Frata-Mociu. În schimb, gropile se vor purtea dezvolta, în continuare, pe drumul dintre Câmpia Turzii și Viișoara, drum ce trece și peste podul ce leagă cele două maluri ale râului Arieș, la intrarea în Viișoara.

Cele două liste mai includ și alte drumuri din zona Turda-Câmpia Turzii. Astfel, pe lista drumurilor ce urmează să fie modernizate sau reabilitate anul acesta se află tronsoanele de căi rutiere județene ce fac legătura între localitățile:  Luna de Sus-Băișoara-Buru; limita cu județul Mureș-Tritenii de Jos; respectiv drumul  Turda-Bogata-Călărași. În programul de întreținere au fost incluse drumurile de la Ceanu Mic la Aiton; Cheia-Cheile Turzii-Tureni-DN1 Turda – Cluj-Napoca; Cheile Turzii – Săndulești; Băișoara-Muntele Băișorii; Luna-Aeroport Luna și Podeni-Moldovenești. În total, lista lucrărilor de întreținere cuprinde 38 de dumuri județene.

Pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a 26 de drumuri județene, în ședința de luni, 19 februarie, plenul Consiliului Județean Cluj a alocat aproape 116 milioane de lei. Pentru continaurea lucrărilor ce au început anul trecut, s-au alocat 551 de mii de lei, din bugetul Consiliului Județean Cluj. Alte 19 milioane de lei, bani ce urmează să fie decontați prin programul guvernamental destinat sprijinirii infrastructurii locale, se vor folosi pentru reabilitarea și modernizarea a aproximativ 110 kilometri de drumuri județene, se precizează într-un comunicat trasmis marți, 20 februarie, de Biroul de Presă al Consiliului Județean Cluj.

”De asemenea, pentru finalizarea lucrărilor de modernizare începute în cursul anului trecut și neterminate, dar și pentru demararea de noi investiții, pe o lungime totală de 194 de kilometri de drumuri județene, Consiliul Județean a alocat circa 109,5 milioane de lei, din creditul contractat în acest scop de forul administrativ județean la sfârșitul anului 2016.

2018 este  anul în care aceste investiții complexe,  finalizate cu așternerea a două straturi de asfalt vor viza nu mai puțin de 26 de drumuri județene de pe întreg teritoriul județului. E vorba de 304 km, un număr record, nemaiîntâlnit până acum. Efortul care stă însă în spatele acestui ambițios program de investiții e unul considerabil, zeci și zeci de documentații tehnice, avize și acorduri pe care a trebuit să le obținem și care ne permit acum să transformăm drumurile județului într-un imens șantiera declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Pentru achitarea serviciilor de întăbulare, a serviciilor de laborator încercări drumuri, a expertizelor tehnice, avizelor, acordurilor, verificărilor tehnice pentru proiecte, a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) și a cotelor aferente Inspectoratului de Stat în Construcții s-au alocat aproape 5,9 milioane de lei, cu titlul de cheltuieli de investiții, după cum se precizează în comunicatul Consiliului Județean Cluj.

Pentru lucrările de întreținere a drumurilor județene, ce se vor desfășura în anul 2018, Consiliul Județean Cluj a  alocat 70 de milioane de lei. Lucrările de întreținere constă în executarea de  plombări, burdușiri și curățiri ale acostamentelor, șanțurilor și podețelor. Totodată, se vor asfalta 113 kilometri pe 14 tronsoane din cele 38 de drumuri județene pe care se vor desfășura lucrări de întreținere. Chiar dacă vorbim de lucrări de întreținere, am insistat ca o bună parte a acestora să se finalizeze cu turnarea de covor asfaltic, astfel încât durabilitatea acestora și beneficiile pe care participanții la trafic le vor resimți să fie cât mai maria precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Din cei 70 de milioane de lei, bani alocați de forul deliberativ clujean pentru finațarea lucrărilor de întreținere a 38 de drumuri județene, se vor achita și costurile lucrărilor de deszăpezire aferente perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2018, respectiv a celor de de realizare a marcajelor și indicatoarelor rutiere. Din aceeași sumă inițială, de 70 de milioane de lei, se vor acoperi și posibilele cheltuieli ocazionate de anumite situații de urgență ivite pe parcursul anului, se mai menționează în comunicatul transmis presei marți, 20 februarie, de Consiliul Județean Cluj

În urma unei licitații desfășurate în anul 2015, Consiliul Județean Cluj a încredințat executarea lucrărilor de întreținere pe cele 38 de drumuri societăților Diferit SRL și Asocierii SC Drumuri şi Poduri Judeţene SA –  Societatea de Construcţii Napoca SA. Forul deliberativ județean a încheiat cu cei doi executanți ai lucrărilor un acord-cadru de „Lucrări de întreținere pe timp de vară și prestarea serviciilor de deszăpezire a drumurilor județene din Județul Cluj” valabil până în 6 aprilie 2018.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns