Doliu în presa turdeană: Ultimele clipe petrecute de Lia Durlan în lume, vegheate de un curcubeu

Trupul neînsuflețit al Liei Doina Durlan, liderul Ziarului 21 din Turda, așteaptă startul călătoriei spre lumea de dincolo la capela din localitatea Mihai Viteazul. Joi, 6 septembrie, parcarea din jurul capelei s-a dovedit neîncăpătoare pntru mașinile oamenilor care au ținut să își ia un ultim ”Bun rămas!” de la cea care a fost Lia Doina Durlan, profesoară de literatură română, mamă, bunică și ”șefa nebunilor” care s-au încăpățânat, asemenea ”patroanei” să demonstreze că și la Turda o publicație din presa scrisă poate avea viață lungă.

Printre cei care joi după-masa și-au luat rămas bun de la Lia s-au aflat oameni așezați de propria lor voință și de destin pe diferite trepte ale ierarhiilor sociale. În pridvorul capelei din Mihai Viteazul au gustat din ”pomana mortului” primarii Dorin Lojigan (Câmpia Turzii) și Zeng Ioan, edilul-șef al comunei Mihai Viteazul. Alături de aceștia, grupul jurnalișilor turdeni a format o adunare ad-hoc, lipsită însă de exuberanța, vivacitatea și glumele spontane caracteristice membrilor breslei. Printre tăcuții, de această dată oameni de presă, am remarcat pe Aurel Șandru (Turda TV), Ionel Ignat (TurdaInfo), Marian Oprea (Agora Media), Ovidiu Bucur (Refleqt Media), Horea Hudrea (Info Arieș), Anca Babaioana ( TVR Cluj), George Ciotlăuș (ex-Radio Transilvania), Cristina Tudor (Ex-Uniplus Radio Câmpia Turzii, acum PR la Primăria din aceeași localitate) și subsemnatul, care își cere iertare celor care au scăpat nepomeniți aci. Din ”garda veche” de la Ziarul 21 a semnat și de această dată ”condica de prezență” Mariana Josza, punctuală și disciplinată ca întotdeauna, dar tristă ca ”neîntotdeauna”. Membri ai Consiliior locale din Turda, Câmpia Turzii și Mihai Viteazul  au completat, împreună cu rudele Liei, tabloul tăcutei adunări, din care se mai auzea, în răstimpuri, câte un ”Dumnezeu să o ierte” sau ”Dumnezeu să o odihnească”.  Printre cei care și-au adus aminte de Dumnezeu, așa cum facem cu toții, ades, adică în clipele când percepem gradul înfiorător de neputință ce se constituie parte din înzestrarea omului, s-au aflat turdenii Cristian Felezeu și Nicolae Giurgiu.

În capelă, alături de sicriul așezat pe catafalc, stăteau de strajă, precum niște paji de serviciu la balul castelanei, copiii Liei Durlan: Tania și Radu. Alături de aceștia, la fel de răvășit de durere, veghea Sergiu Jucan, omul căruia anul trecut, de ziua publicației, Lia i-a predat, simbolic, ștafeta, încredințându-i misiunea de a duce mai departe Ziarul 21. Scena în care Lia i-a oferit succesorului său bijuteria ce simboliza Ziarul s-a petrecut în cursul unui eveniment la care am asistat și eu. Să fi avut Lia atunci o premoniție? Cine știe?

O ploaie repede și caldă, de vară, iscată așa, din senin, i-a grupat pe oaspeți în pridvorul capelei. Un curcubeu, arcuit peste crucile mormintelor din curtea capelei și peste casele din vecinătate, s-a autoinvitat la priveghi. Chiar dacă nu a venit în straie cernite, curcubeul a fost bine primit la veghere. Sufletul Liei se înalță la ceruri călăuzit de spectrul roșu-orange- galben-verde-albastru-indigo-violet al curcubeului. Mesajul scris pe cer în limbajul ROGVAIV se poate tălmăci astfel: oricâte nuanțe îmbracă viața unui om, sufletul părăsește trupul tot în stare imaculată. Păcatele rămân în lutul pământesc ce plătește tribut prin menirea hărăzită de Creator existenței efemere a materialului: Aceea de hrană pentru noi vieți, întru păstrarea statutului de perpetuum mobile conferit de divinitate circuitului destinelor în natură.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

n.r: Slujba de înmormântare pentru Lia Doina Durlan se va oficia vineri, 7 septembrie 2018, de la ora 13, la capela din Mihai Viteazul, unde se află depus sicriul cu corpul defunctei.

Lasă un răspuns