Diana Cozma – Lansare de carte, spectacol-lectură și film de scurt metraj, la Galeria de Artă a Turzii

În opinia custodelui galeriei turdene, prof. dr. Cristina Oprea, picturile, grafica și lucrările din celelalte genuri ale artei plastice, incluse în expozițiile găzduite de galerie se ”asortează” cu literatura, cu muzica și cu lectura.

Ca atare, marți, 5 februarie, de la ora 17, la Galeria de Artă din Turda (str. Libertății nr. 2), va avea loc o lansare de carte și un spectacol-lectură, urmate de proiecția unui film de scurt metraj. În cadrul unui eveniment organizat de Casa de Cultură din Turda, împreună cu asociația Spin Work, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local, se va lansa volumul ”Lasă-ți bocancii, afară!” scris de către Diana Cozma. În continuare va avea loc un spectacol-lectură, regizat de Radu Teampău și interpretat de Diana Cozma. Seara se va încheia cu proiecția filmului de scurt-metraj Poplars’ Lane, cu un scenariu realizat dup[ poexii de Mihai Eminescu, traduse în limba engleză de Philip Nikolaev. La manifestare participă și Denisa Legenda. 

Diana Cozma, născută în 5 decembrie 1962, la Cluj, are un cv bogat: actriță, scriitor, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, conf. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj; dublu licențiată a UBB, în Filologie, (1988) și Artă teatrală (1995); doctor în Filologie, din 2005.

Diana Cozma a interpretat peste 30 de roluri, în spectacole jucate în limbile română, engleză și germană. A participat la festivaluri naționale și internaționale de teatru.

În ceea ce privește activitatea publicistică, pe lângă volumul Lasă-ți bocancii, afară! Autoarea a mai scris Dramaturgul-practician (2005), Experimentul homo felix – un studiu shakespearian (2005), respectiv Teatrul înlănțuit, un eseu  despre teatrul lui Jerzy Grotowski (2007).

Diana Cozma a tălmăcit în limba română cărți precum Cinci piese de teatru, de Yasmine Beverly Rana (2008); Pământ de cenușă și diamant și Casa în flăcări-despre regie și dramaturgie, de Eugenio Barba (2010).

În volume colective Diana Cozma a publicat articole și eseuri în Meridian Blaga, 2008, 2009 și în revista Contemporanul, respectiv în publicația online Ideea europeană.

Premii: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj pentru Dramaturgul-practician, 2005; Premiul Teodor Boșca pentru Traduceri al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj: Eugenio Barba, Casa în flăcări – despre regie și dramaturgie, 2012.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns