Descoperitorul Cristinei Pârv, cea mai bună voleibalistă a României, din toate timpurile – cetățean de onoare al Turzii

Consiliul local a decis să acorde titlul de ”Cetățean de Onoare” al Turzii lui Alexandru Lazăr. Sportiv de performanță, profesor de sport cu specialitatea volei, Alexandru Lazăr a primit titlul de ”Cetățean de Onoare” al Turzii pentru rezultatele obținute în munca de ”șlefuitor de diamante” pe care ”o prestează” de circa 40 de ani în ”fabrica de talente”a voleiului, attâ al nivel local cât și național.

Antrenor al echipelor de volei, fete, ale Clubului Sportiv Școlar din Turda, profesorul Alexandru Lazăr a tras ”lozul cel mare” când a descoperit-o pe Cristina Pârv ”cea mai bună voleibalistă a României, din toate timpurile” care a primit și titlul de ”cea mai bună voleibalistă a lumii”. Campioană națională cu Dinamo București, campioană națională a Italiei și a Braziliei, campioană mondială universitară, participantă la turneele finale a două campionate mondiale de senioare (Brazilia – 1994 și Germania – 2002) Cristina Pârv a devenit, de mai multă vreme ”Cetățean de Onoare” al Turzii. Acum, autoritățile turdene i-au acordat aceeași distincție lui Alexandru Lazăr, antrenorul care  a descoperit-o. Așa cum remarca consilierul Nicolae Roș jr. în timpul ședinței de joi, 25 ianuarie, când plenul Consiliului local a decis, cu 19 voturi pentru și unul împotrivă, acordarea titlului de ”Cetățean de Onoare” al Turzii profesorului Alexandru Lazăr, ordinea firească a lucrurilor impunea recunoașterea, întâi, a meritelor dascălului și apoi a celor ale elevului. Dar, în vremurile în care nefirescul a devenit normalitate și viceversa, totul se întâmplă pe dos și toți cred că așa trebuie să se întâmple.

În cuvântul său, adresat membrilor forului deliberativ turdean și primarului Cristian Matei, joi, 25 ianuarie, cu prilejul primirii titlului de ”Cetățean de Onoare” al Turzii, profesorul Alexandru Lazăr preciza că norocul are rolul său și în munca șlefuitorilor de talente. Dar, cantitatea de ”diamante” descoperite și apoi prelucrate trasează o linie de demarcație ce, odată depășită, norocul se transformă în pricepere, cu tot ce presupune acest atribut, mai ales în cazul șlefuitorilor de talente sportive: fler, tact, răbdare, încredere în puterea de autodepășire a elevilor săi, etc.

Iar lista elevelor lui Alexandru Lazăr care, volens-nolens, din cauza lipsei unei săli adecvate pentru jocurile echipelor de seniori, după încheierea stagiului de juniorat au plecat la alte cluburi, unde s-au transformat în adevărate ambasadoare ale calității voleiului turdean, cuprinde 18 nume. Pe lângă Cristina Pârv, din sala de sport a Școlii Gimnaziale Ioan Opriș sau din cea a Liceului Teoretic ”Liviu Rebreanu” printre altele și-au luat zborul spre înalta performanță  Luminița Trâmbițaș (coordonatoarea echipei feminine de volei a României, campioană națională cu Rapid București), Cristina Tiut (campioană națională cu Rapid București, joacă în Spania, unde a făcut parte și din echipa de volei feminin a Barcelonei), Gabriela Tiut (Dinamo București), Bardocz Orsolya (campioană națională la speranțe, cadete și junioare, campioană balcanică la volei pe plajă), Bianca Moldovan (campioană națională cu Știința Bacău, în anul 2005), sau Sorina Mocan, componentă a lotului național de speranțe, jucătoare a echipei CS Medicina Târgu-Mureș.

Dintre rezultatele obținute de echipele de cadete și junioare ale Clubului Sportiv Școlar Turda, pregătite de către profesorul Alexandru Lazăr, ies în evidență titlurile de campioană națională, obținute cu echipele de cadete (1996, 1997, 1999) și de speranțe (1995, 1996 și 1998). În salba performanțelor obținute de voleibalistele de la CSȘ Turda, sub bagheta fermecată a antrenorului Alexandru Lazăr, se mai înșiră opt titluri de vicecampioane ale României, obținute de echipele de junioare, cadete, speranțe și de cele de minivolei, în anii 1997, 2001 și 2002 (la junioare), 1998, 2000, 2002 (cadete), 1999 (speranțe) și 1996 (minivolei). Acestora li se mai adaugă încă patru clasări pe cea de-a treia treaptă a podiumului, clasări reușite în anii 1991, 1997, 2001 și 2004, de echipele de volei junioare, cadete și speranțe ale CSȘ Turda.

Alexandru Lazăr s-a născut în anul 1952, în satul Năpradea, din județul Sălaj. Localitatea zălăuană a mai contribuit cu un nume la panoplia cetățenilor de onoare ai Turzii, cel al profesorului Ioan Groza, mulți ani director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu, unde și-a început apostolatul la catedră în anul 1974. Acesta a participat, de altfel, la ședința de joi, 25 ianuarie, în care forul deliberativ local a decis includerea consăteanului său, profesorul Alexandru Lazăr, în galeria cetățenilor de onoare ai Turzii. Lângă Alexandru Lazăr s-a aflat și fiul său, handbalistul Radu Lazăr, component al echipei Potaissa Turda, selecționat de mai multe ori, în ultimii ani, în echipa națională a României la handbal masculin.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns