Deputatul Emanuel Ungureanu (USR): Condițiile proaste de muncă și relațiile dificile cu șefii îi alungă pe medicii români din țară

Din 2007 până în 2017, peste 45 de mii de angajați din sistemul public de sănătate românesc au plecat să muncească în străinătate. ”Peste 45.300 de angajați din domeniul medical  – medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști, au solicitat certificate de conformitate, documente necesare pentru a lucra într-unul din statele Uniunii Europene” se arată într-un bilanț al Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS), din 26 octombrie 2017. Din cauza plecărilor masive, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în toamna anului trecut aproape o treime din totalul posturilor medicale la nivel național erau vacante. Deși, din punct de vedere al numărului absolvenților facultăților de medicină, România ocupă unul din primele locuri în ierarhia europeană, țara noastră se află spre partea inferioară a clasamentului țărilor UE în ceea ce privește numărul de medici cu drept de practică pe teritoriul național.

Majorarea salariilor personalului medical, din sistemul public de sănătate, dispusă de Guvernul PSD-ALDE în prima parte a anului 2018, a mai redus, întrucâtva, numărul medicilor deciși să plece din România, dar totuși exodul acestora continuă. Statisticile arată că cei mai mulți medici români plecați în străinătate au ales să lucreze în Anglia, Irlanda, Germania, Franța și în Belgia.

La o întâlnire cu cetățenii, desfășurată recent la Turda, parlamentarul clujean Emanuel Ungureanu (foto) declara că numai majorarea consistentă a salariilor nu este deajuns pentru a-i determina pe medici să rămână în România. ”Înaintea nemulțumirilor cu privire la salarii, medicii reclamă condițiile proaste de muncă din spitalele românești și relațiile dificile cu șefii, deveniți stăpâni ai unor feude medicale, care nu lasă să respire nimic pe lângă ei” a apreciat Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Parlamentarul clujean a mai precizat că mulți medici pleacă în străinătate încă înainte de a deveni medici specialiști, deoarece ”în spitale rezidenții sunt considerați drept vaci de muls. Accesul la practică medicală se face în mod discriminatoriu pentru rezidenți” a mai amintit Emanuel Ungureanu un motiv ce îi determină pe medicii din România, îndeosebi pe cei tineri, să ”își ia lumea în cap!”

Din informațiile Institutului Național de Statistică (INS) rezultă că în 2016 profesau în România 57,3 mii de medici, 16,4 mii medici stomatologi, 17,2 mii farmaciști, 137,2 mii persoane cu pregătire sanitară medie și 66,3 mii personal sanitar auxiliar. Acestora li se adaugă 1,4 mii de fiziokinetoterapeuți și 13,8 mii de asistenți medicali cu studii superioare, potrivit datelor INS.

Iată ce declară, în legătură cu posibilitatea de a reveni în țară, un medic turdean. Dr. Ioan Haneș, plecat de mai bine de zece ani în Occident, lucrează la două spitale din capitala belgiană. Deși nu neglijează aspectul financiar, dr. Ioan Haneș crede că diferența, în favoarea sistemelor medicale occidentale, o face atitudinea față de pacient și statutul social al medicilor: ”Ceea ce mi s-a părut șocant la început a fost atitudinea total diferită față de pacient, mai ales față de cei în vârstă: respectul. Pacientul plătește asigurarea medicală, ceea ce îi dă dreptul la un serviciu din partea medicului. Această relație egală mi-a fost foarte utilă în dezvoltarea mea, atât ca persoană cât și profesional. Pe de altă parte, eu și alți colegi medici români cu care am vorbit suntem mereu gata să contribuim cu experiența și cunoștințele noastre pentru o cauză bună în domeniul sănătății din România” dă asigurări dr. Ioan Haneș.

În imaginea reprezentativă: Sală de operații de la spitalul Universitar Saint Luc – Bruxelles (Belgia)

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns