De Ziua morților: Operă în cimitir

De Luminație (nume generic pentru Zioua morților, în Transilvania), la Cimitirul Central din Cluj-Napoca (Házsongárd) va avea loc un spectacol de operă. Concertul, denumit Lacrimosa, continuă, pentru cel de-al patrulea an, consecutiv, seria evenimentelor de acest gen organizate de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OART), în cadrul proiectului ”Scena Urbană”. Concertul, susținut în acest an de orchestra și corul ”Opera Group Project” condus de dirijorul Vlad Eniu, se va desfășura joi, 1 noiembrie, de la ora 18, după următorul program:

Lacrimosa , 1 Noiembrie 2018, ora 18             

Orchestra și corul Opera Group Project

Dirijor: Vlad Eniu  

Regia artistică: Ina Hudea

Balerini: Florin Ianc, Alin Rîpă, Diana Groza, Antonia Indrei, Iuliana Dane, Polina Stănescu, Oana Siminic, Viorica Bogoi, Delia Gollner, Ioana Cristina Terebesy, Liviu Har, Sebastian Vlad,

Coregrafia: Sebastian Vlad

Repertoriu:                        

Anton Pann: Tatăl nostru – Alexandru Mânzat, acompaniat la nai de Radu Dinescu

Giuseppe Verdi: Requiem Introit

JohannChristian Bach: Missa da Requiem and Miserere Lacrimosa

Bach / Gounod: Ave Maria

Wolfgang A. Mozart: Requiem Dies Irae, Lacrymosa

  1. P. Schubert: Ave Maria

Luigi Cherubini: Requiem in C minor: Pie Jesu, Lacrimosa

Pietro Mascagni: Cavalleria Rusticana (Intermezzo) Lacrimosa

Intrarea liberă

“Lacrimosa, un spectacol-rugaciune, este lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. Lacrimosa este o pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. Lacrimosa este corul vocilor de aici pentru cei dragi de dincolo“ a descris spectacolul regizorul Ina Hudea, profesor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
”Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare, ce implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună. Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri. Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin”  a apreciat arhitect Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiator al Scenei Urbane, preşedintele OART.

Sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 11, istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici organizează un tur ghidat prin Cimitirul Central din Cluj-Napoca, cu un itinerar alcătuit pe baza hărților întocmite de arhitecții inițiatori ai  evenimentului.

”La primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central – Requiem, am început conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportivi ce odihnesc în acest loc, alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat an de an în acest demers. Întocmirea hărților pentru Cimitirul Central continuă să fie o experiență inedită. Descopăr, împreună cu tinerii implicați în proiect, povești fascinante de viață, valori pe care ne dorim să le facem cunoscute comunității. Este, în egală măsură, greu și provocator să coordonez un demers care implică oameni din specialități, vârste și naționalități diferite” recunoaște arhitectul  Andrada-Diana Todea, coordonator al Scenei Urbane.

 

 

Lasă un răspuns