Darea în funcțiune a computerului –tomograf de la spitalul municipal: ”Cel mai important eveniment medical ce a avut loc la Turda în ultimii 30 de ani” (dr. Ovidiu Stănilă)

Locuitorii Turzii, dar și cei din Câmpia Turzii și din comunele învecinate nu vor mai fi nevoiți să meargă până la Cluj-Napoca pentru o investigație clinică efectuată cu un computer-tomograf.

De la începutul lunii martie funcționează computerul-tomograf ce a intrat, la începutul anului, în dotarea Spitalului municipal din Turda. Până luni, 11 martie, aproximativ 135 de pacienți au beneficiat de investigații realizate cu computerul-tomograf. Deocamdată, doar pacienții internați (internare de zi sau internare continuă) în spitalul din Turda  beneficiază gratuit de investigații de imagistică realizate cu ajutorul computerului-tomograf.

Cu ocazia unei conferințe de presă desfășurată luni, 11 martie, managerul Spitalului municipal Turda, dr. Ovidiu Stănilă, a precizat că după încheierea contractului de finanțare a serviciilor medicale, cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, operațiune ce se va desfășura în luna aprilie și pacienții din ambulatoriu vor beneficia, în mod gratuit, de investigații realizate cu computerul-tomograf. Pentru aceasta, pacienții vor trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. ”În ceea ce privește tarifele pe care le vom

În foto, de la stânga la dreapta: primarul Turzii, Cristian Matei și managerul Spitalului municipal, dr. Ovidiu Stănilă

practica în cazul persoanelor care solicită investigații efectuate de computerul-tomograf fără a avea bilet de trimitere, prețurile stabilite la spitalul din Turda sunt mult reduse față de cele din Cluj” îi asigură dr. Ovidiu Stănilă pe potențialii pacienți care vor apela, pentru investigații de imagistică, la serviciile computerului-tomograf din spitalul pe care îl conduce.

Computerul-tomograf ce face parte din înzestrarea Spitalului municipal din Turda, produs de firma Siemens, a fost fabricat în luna noiembrie 2018. Aparatura, de tip Siemens Healthiners go Now, a costat circa 250 de mii de euro, sau 1,3 milioane de lei, bani alocați în acest scop de la bugetul Turzii. În 15 decembrie computerul-tomograf a ajuns în România, iar în 13-14 februarie aparatul a primit autorizația de funcționare. Computerul-tomograf  Siemens beneficiază de o garanție de trei ani. ”În acest interval de timp, teoretic, aparatul poate lucra 24 de ore din 24, dar nu avem personal medical suficient pentru a asigura funcționarea permanentă a computerului-tomograf. Vrem să mai angajăm un tehnician radiolog, pentru a asigura o funcționare cvasipermanentă a computerului-tomograf” a explicat dr. Ovidiu Stănilă, managerul Spitalului municipal din Turda.

Cu ocazia conferinței de presă de luni, 11 martie, când computerul-tomograf a fost prezentat jurnaliștilor din presa locală,  primarul Turzii, Cristian Matei, a spus că achiziționarea aparaturii de imagistică face parte din planul administrației publice turdene, de dezvoltare a serviciilor oferite în ambulatoriul spitalului municipal. ”Trebuie să alocăm fonduri, în continuare, pentru modernizarea spitalului. Anul trecut am obținut o finanțare de circa 2 milioane de euro, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru modernizarea a patru școli din Turda. Vom încerca să obținem finanțare prin PNDL și pentru spital” a precizat Cristian Matei.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns