Cvartetul Transilvan cântă în cvintet, la Turda

Nici nu se vor fi stins ecourile ”Săptămânii lirice turdene” că un alt regal muzical îi va răsfăța pe melomanii turdeni. Marți, 21 noiembrie, de la ora 18, la Teatrul Aureliu Manea va avea loc concertul cameral susținut de Cvartetul Transilvan. Spre deosebire de alte dăți când au mai oferit spectacole publicului turdean, de această dată membrii Cvartetului Transilvan, violoniștii Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, respectiv Marius Suărășan, la violă și Vasile Jucan, la violoncel, vor cânta în cvintet. Astfel, împreună cu Dorin Mâtea, la violă, din Geneva, Elveția, cvartetul de stat al Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca, va cânta o compoziție a lui Wolfgang Amadeus Mozart, pentru cvintet cu două viole, iar cu violoncelistul Kostyak Emeric, din Basel, Elveția, membrii Cvartetului Transilvan vor interpreta Schubert în C Major – D 956, op. postum 163, pentru cvintet cu două violoncele.

Emil HĂLĂȘTUAN

Fondat în anul 1987, Cvartetul Transilvan a obţinut, într o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase

Cvartetul Transilvan
sursa imaginii: www.someseanul.ro

premii și distincții naționale, printre care premiul I la Concursul național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima” Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat al Filarmonicii „Transilvania”. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în interpretarea camerală, în perioada studiilor universitare, cu personalități importante, printre care Wilhelm Georg Berger (România), Gerhard Schultz și Thomas Kakuska (membri ai Cvartetului Alban Berg).
Participarea lor la Festivalul „Orlando” din Kerkrade, în anul 1990, a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreți să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru Cvartete de Coarde.  Cu Earl Carlyss ca și mentor, membrii cvartetului de stat al Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca s-au perfecționat la centrul din Aspen timp de trei ani consecutiv, cu o serie de ansambluri de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet. Din anul 1998, Cvartetul Transilvan îl are în componență, la vioara I, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale, care îmbină cu succes o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale. Pentru meritele sale artistice deosebite, statul român i-a acordat lui Gabriel Croitoru privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesù („Catedrala”), care i-a aparținut lui George Enescu.
Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, sau la cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-en-Provence.
Cu prilejul concertelor susținute în străinătate, Cvartetul Transilvan a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Snape Maltings Concert Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandel Hall (Chicago), Wilshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).
Printre muzicienii consacrați care au colaborat cu Cvartetul Transilvan se numără Rudolf Firkušný, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedman, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelssohn, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint, Ştefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Marin Cazacu, Dana Borşan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiţi, Mihai Ungureanu, Mirel Iancovici, Sherban Lupu, Aurelian Octav Popa, Cristina Anghelescu.
Repertoriul Cvartetului Transilvan include creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute). În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2 mii de concerte. A reprezentat totodată România, prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice de la Consiliul Europei sau de la Comisia Europeană, precum și cu prilejul unor vizite prezidențiale și aniversări naționale.
Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică din București. (https://filarmonicatransilvania.ro/despre/cvartetul-transilvan)

 

Lasă un răspuns