Cristian Matei caută în Israel o soluție pentru ”resuscitarea” clădirii neterminate de lângă Primăria Turzii

Primarul Turzii, Cristian Matei se va documenta la Beer Sheva, în Israel, cu privire la soluțiile de reconversie a clădirii ce trebuia să devină sediul Casei de Cultură. Între 9 și 12 iulie, Cristian Matei va analiza, împreună cu dr. Netzach Farbiash, directorul Parcului științific Carasso, din Beer Sheva, posibilitățile unei colaborări între autoritățile publice din Turda și partea israeliană, în vederea amenajării unui parc cultural-științific în perimetrul clădirii neterminate din vecinătatea primăriei turdene.

Vizita lui Cristian Matei la Beer Sheva survine după discuțiile purtate la Turda, de primarul localității cu Excelența Sa dr. Herman Zvika Berkovits, secretar de stat în Guvernul Israelului. În cursul întâlnirii dintre Cristian Matei și Herman Berkovits, primarul Turzii l-a informat pe oaspetele israelian despre intenția edililor din localitatea românească de a dezvolta servicii și dotări cultural-științifice cu impact asupra dezvoltării comunității turdene și a turismului în zonă.

În parcul științific Carasso, ce ocupă o suprafață de 4,25 hectare în Beer Sheva, oraș din sudul Israelului, sunt expuse inovațiile și descoperirile științifico- tehnologice ale israelienilor precum și vestigii ale bogatei istorii a poporului evreu. Parcul a fost înființat pe un sit care include clădiri istorice construite atât în perioada ocupației otomane cât și în cea a administrației Israelului aflat sub mandat britanic. Pentru constituirea parcului științific Carasso s-au restaurat aceste clădiri și s-au înființat facilități de ultimă oră. Astfel, parcul științific Carasso, din Beer Sheva, a devenit unul din cele mai atractive situri de acest gen din lume. Carasso, cel mai mare parc științific din Israel, ce atrage turiștii precum un magnet în Negev, contribuie astfel la îmbunătățirea ratei de creștere economică în regiune. ”Parcul a fost conceput pentru a inspira, a intriga, a educa și a motiva oameni de toate vârstele, cu accent pe elevi” se arată într-un film de prezentare a acestuia.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns