Corul de fete ”Simbol” – Un sfert de veac pe aripile muzicii

Formația corală de fete a Catedralei Ortodoxe din Turda a împlinit un sfert de veac de la înființare. Momentul a fost sărbătorit joi, 28 decembrie, printr-o manifestare desfășurată, cu începere de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei din Turda.

Evenimentul, organizat de către surorile Raluca și Ramona Ilea, care au preluat conducerea corului ”Simbol” de la preotul Octavian Băieș, inițitorul, fondatorul și mentorul formației, a cuprins momente de evocare a memoriei acestuia și un program artistic susținut de membrele actuale ale corului Simbol.

Preoteasa Alexandrina Băieș, văduva părintelui Octavian Băieș, fondatorul corului de fete ”Simbol” al Catedralei Ortodoxe Române din Turda

Despre personalitatea părintelui Octavian Băieș au vorbit soția acestuia, preoteasa Alexandrina Băieș, părintele Grigore Marchiș, ce i-a urmat lui Băieș la slujirea în altarul Catedralei Ortodoxe din Turda, viceprimarul Turzii, Lucian Nemeș, respectiv președintele societății Rei Culturae Fautores (RCF), profesorul Ioan Dănuț Zăhan. Preotul Grigore Marchiș, care a trecut în revistă câteva din inițiativele părintelui Octavian Băieș, cel care a păstorit corul Simbol încă de la înființarea sa, aprecia că ”multe din cele create de părintele Octavian Băieș au șansa să se înveșnicească”. Lucian Nemeș a evocat, cu nostalgie, intrarea sa în corul Simbol, încă din 1992, de la înființarea acestuia, când actualul viceprimar al Turzii era elev în clasa I, la Școala ”Teodor Murășanu”. Conceput inișial ca un cor mixt, al copiilor ”formația Simbol” s-a transformat după doi-trei ani de activitate în cor de fete. Președintele RCF, profesorul Ioan Dănuț Zăhan a evocat momentul participării corului ”Simbol” la evenimentul cultural desfășurat în 25 septembrie 2004, cu prilejul împlinirii unui secol de activitate al corului mixt al Catedralei Ortodoxe din Turda.

În ceea ce privește ”istoria în date” a corului ”Simbol” în acesta au cântat, în cei 25 de ani de activitate,

”Continuatorii”: surorile Raluca și Ramona Ilea, la conducerea corului ”Simbol” respectiv preotul Grigore Marchiș, urmașul părintelui Ocatvian Băieș la slujba în altarul Catedralei Ortodoxe Române din Turda

peste 250 de coriști, din care, majoritatea covârșitoare au reprezentat-o fetele. Amintiri despre perioada în care au activat la corul de fete ”Simbol” al Catedralei Ortodoxe Române din Turda au transmis, sub forma mesajelor electronice, Ioana Post ( fostă Andrei), stabilită în Olanda, Roxana Perșa, din Franța, respectiv Stanca Moldovan (fostă Pașca), care trăiește acum în Norvegia. Au mai transmis mesaje cu ocazia împlinirii unui sfert de veac de activitate neîntreruptă a formației ”Simbol” alte foste coriste, precum Ana Maria Osvadă, care locuiește la Alba Iulia, Alexandra Buzan (fostă Felvinți), Ioana Manea, Laura Popa (fostă Bejan) și Gabriela Lacan. Pe parcursul desfășurării manifestării găzduită joi, 28 decembrie, de Sala Mare a Primăriei Turda, surorile Raluca și Ramona Ilea au mai primit un mesaj telefonic, ce conținea cuvinte de apreciere la adresa corului ”Simbol” și aduceri aminte, de la o altă fostă coristă, acum stabilită în Canada. Chintesența, rostul, în cele din urmă, a întregii activități desfășurate, vreme de 17 ani, de către părintele Octavian Băieș, cu fetele din corul ”Simbol” pare să fi fost surprins cel mai veridic de către Alina Podar, care aprecia: ”Corul Simbol m-a schimbat în bine. Acolo am învățat să mă bucur de fiecare clipă de fericire”.

Lucian Nemeș, actualul viceprimar al Turzii a făcut parte din corul ”Simbol” la începuturile acestuia, când corul era mixt.

De-a lungul sfertului de veac de activitate, împlinit în zilele de la sfârșitul anului 2017, corul de fete ”Simbol” al Catedralei Ortodoxe Române din Turda a avut cinci dirijori: Petru Potârniche, Sebastian Zăhan, Alina Pașca, Sebastian Bălaș, iar acum pe Sorin Tanța. Bagheta fermecată a acestora a călăuzit spre succes vocile fetelor de la ”Simbol” care, în cei 25 de ani au cules apaluze și cuvinte de apreciere după concertele susținute la Turda și în alte 22 de localități din România, precum și în Bulgaria, Grecia, Turcia, Cehia, Spania, respectiv Germania.   Periplul european al corului de fete ”Simbol” ar putea continua anul viitor în Franța. Președintele RCF, profesorul Ioan Dănuț Zăhan a pomenit, în discursul său, despre o invitație adresată în acest sens de către ÎPS Iosif, Arhiepiscop Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Cum catedrala mitropolitană se află în Paris, în 2018 s-ar putea îndeplini un vis mai vechi al fetelor de la ”Simbol” acela de a cânta în capitala Franței.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns