Convoiul de căruțe din Maramureș, la Turda – Penultimul popas înaintea intrării în Cetatea Unirii

După ce a plecat dimineața din Tureni, unde a rămas în noaptea de marți spre miercuri, grație ospitalității primarului Dana Mănăilă și a autorităților publice comunale, convoiul maramureșenilor a intrat în Turda în jurul orei 12. După ce au coborât din cele zece căruțe ale convoiului în dreptul sensului giratoriu de lângă Teatrul Aureliu Manea, maramureșenii au pornit ”per pedes” spre Primăria din Turda, în acordurile cântecului ”Trec batalioane române Carpații”.

După un scurt popas la statuia lui Avram Iancu, unde s-au închinat Crăișorului, căruia i-au adus ofrandă cântecul ”Iancule mare, Iancule tare” membrii convoiului maramureșean și-au continuat drumul prin centrul istoric al Turzii.

La intrarea în Primăria din Turda, reprezentanți ai autorităților publice turdene i-au întâmpinat, după datină, cu pâine și sare pe fiii Maramureșului, care reeditează, după 100 de ani, drumul delegaților din acest județ la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. Edilul-șef al Turzii, Cristian Matei, împreună cu membrii forului deliberativ turdean, aflați atunci în ședință, i-au primit pe membrii Convoiului Unirii în Sala Mare a Primăriei din Turda.

După scurtele discursuri de bun găsit, rostit de către vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, respectiv după urarea de bun venit, adresată oaspeților de către primarul Turzii, Cristian Matei, maramureșenii au cântat melodii patriotice. În finalul microrecitalului, în Sala Mare a Primăriei din Turda, ticsită de lume, au răsunat acordurile cântecului ”România dodoloață” devenit imnul Convoiului Unirii ce a plecat din Sighetu-Marmației pentru ca, după străbaterea a circa 300 de kilometri, să poposească în Alba Iulia, pentru a asista la manifestările ce se vor desfășura sâmbătă, 1 Decembrie, în Cetatea Unirii, pentru sărbătorirea unui secol de la înființarea României Mari.

În finalul întâlnirii, conducătorul Convoiului Unirii, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, i-a dăruit primarului Cristian Matei un bust al lui Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, unde cei 1228 de delegați au decretat, la 1 Decembrie 1918, unirea Transilvaniei cu România, fapt ce a consfințit reîntregirea țării, proces început în același an la Chișinău, prin revenirea Basarabiei la patria-mamă, continuat la Cernăuți, cu unirea Bucovinei și desăvârșit în Cetatea Unirii din Transilvania.

În replică, primarul Cristian Matei a oferit oaspeților un drapel al României și unul al Turzii, împreună cu rugămintea adresată lui Doru Dăncuș de a transmite, prin acele drapele mesajul Turzii participanților la sărbătorirea Centenarului, ce se va desfășura sâmbătă, 1 Decembrie, la Alba Iulia.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, a declarat, pentru portalul de știri

Doru Dăncuș – vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș

www.actualitateadearies.ro că marșul spre Alba Iulia, al cărui start s-a dat joi, 22 noiembrie, la Sighetu-Marmației ”reprezintă o mică jertfă, din partea noastră, oferită celor care ne-au dăruit această țară”.

Am fost atât de impresionat de caravana căruțelor ce se indreaptă din toate direcțiile (reconstruind un moment, o trăire de acum 100 de ani) spre Alba – Iulia, cu ocazia Centenarului… În semn de solidaritate, de două zile pictez și plâng, plâng și pictez.. și sper din suflet să pot termina compoziția pe data de 1 Decembrie. (26 noiembrie)
Și pentru că astăzi a ajuns „Caravana căruțelor” la Turda, postez și eu compoziția care îi cinstește pe acesti bravi români.
Se încadrează în proiectul „Arta la intrare” girat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub egida Centenarului Marii Uniri, în patru orașe: Bucuresti,
Cluj, Vâlcea și Iași.
De mâine (n.r: joi, 29 noiembrie) compozțtia poate fi văzută în holul Primăriei Turda. (28 noiembrie) – Cornel Vana, autorul picturii (sursă text: facebook)

De fapt, acum 100 de ani, delegații Maramureșului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia s-au reunit, la 22 noiembrie 1918, la Sighetu-Marmației, de unde  au plecat la Baia Mare. De acolo au călătorit, cu trenul, spre Alba Iulia. ”Prin reconstituirea Drumului Unirii, din Maramureș la Alba Iulia, vrem să transmitem mesajul că azi, mai mult, poate, decât oricând, noi, românii, avem nevoie de unitate” a declarat Doru Dăncuș.

După ce au plecat din Turda, membrii Convoiului Unirii s-au îndreptat spre comuna Unirea, din județul Alba, unde au ajuns în jurul orei 17 după amiază.

Transformat ad-hoc în corespondent de presă, lt.col (r) Liviu Pîrjol a trasmis din Unirea că deelgația maramureșeană își va continua joi, 29 noiembrie, drumul spre Alba Iulia, unde va ajunge în seara aceleiași zile. Vineri, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, ocrotitorul României, maramureșenii își vor reface forțele în Cetatea Unirii, pentru a participa, în plenitudinea forțelor, la manifestările prin care se va sărbători Centenarul, programate pentru sâmbătă, 1 Decembrie.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns