Contribuția istoricilor turdeni la cauza românismului, remarcată de Biserica Ortodoxă: : Diplome de aleasă cinstire pentru Horațiu Dorin Groza și Mihai Răzvan Neagu

Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscop al Vadului, Feleaului și Clujului, a răsplătit, cu ”Diplome de aleasă cinstire” strădaniile istoricilor turdeni prof. dr. Mihai Răzvan Neagu și prof. muzeograf  Horațiu Dorin Groza, care întreprind cercetări pentru scoaterea la lumină a adevărului despre cele petrecute în diverse epoci din istori României și, în special cea a Transilvaniei și, mai ales, a Turzii.

ÎPS Andrei Andreicuț le-a acordat însemnele recunoașterii meritelor celor doi cercetătări ai istoriei, Răzvan Mihai Neagu, respectiv Horațiu Dorin Groza,  în cursul unei ceremonii religioase desfășurate sâmbătă, 8 septembrie, la Săcăloaia, sat din comuna clujeană Fizeșu-Gherlii, unde mitropolitul Andrei Andreicuț a binecuvântat o capelă și o troiță înălțată în memoria eroilor  locali care s-au jertfit pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

După ceremonia religioasă, săvârșită de ÎPS Andrei Andreicuț, împreună cu un  sobor alcătuit din nouă preoți, muzeograful Horațiu Dorin Groza și prof. dr. Răzvan Mihai Neagu au susținut, la invitația părintelui Efrim Truță, preot paroh în Săcălaia, o conferință în care cei doi istorici turdeni le-au vorbit sătenilor din comuna Fizeșu-Gherlii despre ”Înfăptuirea unui ideal – România Mare” și despre ”Lupta Partizanilor Regelui Mihai I în zona Gherla” respectiv despre atrocitățile săvârșite în timpul regimului de teroare comunistă, înstalat în România cu începere din 6 martie 1945.

În satul Săcăloaia, din comuna clujeană Fizeșu-Gherlii, începerea noului an bisericesc, marcată prin sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria, a coincis cu ceremonia sfințirii troiței înălțată pentru cinstirea memoriei eroilor satului, care s-au jertfit pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Cu același prilej, în cursul unei slujbe săvârșite de un sobor de nouă preoți, în frunte cu protopopul ortodox român al Gherlei, preotul Iulian Paul Isip,  Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolit al Clujului, Sălajului și Maramureșului, a binecuvântat capela mortuară ridicată la Săcălaia prin străduința preotului paroh Efrim Truță, cu sprijinul primarului comunei Fizeșu-Gherlii, Vasile Lupu.

Ceremonia religioasă, desfășurată sâmbătă, 8 septembrie, cu începere de la ora 17.30, s-a încheiat cu acordarea unor diplome și distincții. Astfel, ÎPS Andrei Andreicuț l-a ridicat pe părintele paroh Efrim Truță la rangul de sachelar, drept răsplătă pentru construirea capelei din Săcăloaia la doar trei ani de când îi păstorește pe creștinii ortodocși din acest sat. Totodată, Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, ÎPS Andrei Andreicuț, i-a conferit priomarului comunei Fizeșu – Gherlii, Vasile Lupu, ordinul ”Sfinții Martiri Năsăudeni” pentru sprijinirea strădaniilor preotului Efrim truță, materializate prin construirea capelei de la Săcăloaia. Cu prilejul aceluiași eveniment, ÎPS Andrei Andreicuț a acordat ”diplome de aleasă cinstire” Consiliului local al comunei Fizeșu-Gherlii, lui Nicu Gânscă, care a sprijinit financiar ridicarea troiței.

Emil HĂLĂȘTUAN

Articol ilustrat cu fotografii realizate de Marius ROMILĂ

 

Lasă un răspuns