Consiliul local Turda a dat bani pentru ”Mihai Vodă”

Curentul de opinie provocat la Turda în ultimele două săptămâni, prin intermediul rețelelor de socializare de pe internet, împotriva alocării de fonduri de la bugetul local pentru finalizarea lucrărilor de construcție la mănăstirea Mihai Vodă nu au influențat decizia forului deliberativ turdean în această speță. Cu prilejul ședinței ordinare de joi, 31 august, Consiliul local Turda a aprobat alocarea sumei de 500 de mii de lei mănăstirii Mihai Vodă.

Înaintea dezbaterii punctelor ce figurau pe ordinea de zi a ședinței, atât partizanii alocării sumei în

Pierre Dassilu

discuție pentru spitalul municipal, cât și un reprezentant al clerului ortodox turdean și-au expus argumentele pro sau contra alocării banilor pentru mănăstire. Astfel, în nume personal, Pierre Dassilu, fost membru al asociației Turda Nouă și ex-președinte al filialei locale a Uniunii Salvați România (USR), a apreciat că 500 de mii de lei reprezintă o sumă mare, ce ar trebui folosită pentru rezolvarea unor probleme edilitare ale Turzii, precum cele de infrastructură, mai ales în condițiile în care bugetul orașului se dovedește insuficient și autoritățile apelează la accesarea de fonduri europene, sau de stat, pentru a reuși să asigure finanțarea unor lucrări edilitare de strictă necesitate. ”Când este vorba de alocarea unor sume precum cea de 500 de mii de lei, ar trebui consultați cetățenii” și-a exprimat concluzia Pierre Dassilu în încheierea intervenției sale. În aceeași ordine de idei a vorbit și Emil Turdean, membru fondator al asociației Turda Nouă (T9). Acesta a sugerat strângerea banilor necesari finalizării construcției mănăstirii Mihai Vodă prin colectă publică și alocarea celor 500 de mii de lei, sumă ce a iscat reacția ostilă a societății civile turdene din spațiul virtual, în folosul spitalului municipal.

preot Grigore Marchiș

În replică, preotul Grigore Marchiș a observat că ”mănăstirea Mihai Vodă și problemele Turzii nu trebuie plasate pe poziții antagoniste”. În continuarea intervenției sale, preotul Grigore Marchiș a invocat nevoia de simboluri pe care națiunea română o resimte acut ”în aceste vremuri în care simbolurile neamului ne sunt terfelite”. Or, mănăstirea Mihai Vodă, situată lângă mormântul voievodului unificator de țară, de pe câmpia Turzii, reprezintă tocmai un astfel de simbol, a precizat părintele Marchiș. ”Să recunoaștem în Mihai Viteazul un simbol al unirii neamului românesc și să-l lăsăm în locul unde Dumnezeu și nu oamenii l-au așezat” a cerut preotul Grigore Marchiș, în contextul în care în 2018, an în care s-ar încheia lucrările la mănăstirea Mihai Vodă, ce ar urma să fie sfințită cu prilejul comemorării a 417 ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, se sărbătorește și centenarul unirii Transilvaniei cu țara, la 1 Decembrie 1918, act ce a consfințit înființarea statului național unitar român.

Cu prilejul dezbaterii proiectului de hotărâre prin care se propunea alocarea sumei de 500 de mii de lei pentru finalizarea construcției mănăstirii Mihai Vodă, consilierii din grupul PNL au încercat o soluție de compromis și au solicitat împărțirea banilor ”jumi-juma” între mănăstire și spital.

Inițiatorul alocării de bani pentru mănăstirea Mihai Vodă, respectiv primarul Cristian Matei, a explicat temeiurile ce l-au determinat să propună alocarea de fonduri în sprijinul mănăstirii. Un proiect ”subsecvent planului de mobilitate urbană (n.r: aprobat de Consiliul local Turda), prevede modernizarea parcului de la monumentul închinat memoriei lui Mihai Viteazul. În acest sens, în 2016 s-au făcut demersuri pentru introducerea terenului respectiv, cu o suprafață totală de 36 de hectare, în patrimoniul Turzii”. Dacă lucrările prevăzute în proiectul modernizării parcului, recomandat și de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, se vor încheia vara viitoare, tot în acea perioadă ar trebui să se finalizeze și construcția mănăstirii Mihai Vodă, sitaută în același perimetru, lângă mormântul voievodului Mihai Viteazu ”deoarece este greu de închipuit că se va mai permite accesul mașinilor de tonaj greu, de 20 sau de 40 de tone, în acea zonă” după ce se vor încheia lucrările de modernizare a parcului de la obeliscul închinat memoriei primului unificator al țărilor române, ucis în 9 august (19 august, stil nou) 1601, pe câmpia de la Turda.

În ceea ce privește spitalul municipal, bugetul Turzii nu își permite să finanțeze lucrările de modernizare

Emil Turdean

ale pavilioanelor acestuia, a precizat Matei. Asta nu înseamnă că autoritățile publice turdene neglijează această problemă de sănătate publică. Banii necesari transformării spitalului turdean într-unul modern, de importanță regională (n.r: sume de ordinul de mpărime al milioanelor de euro), unde să se poată aplica, inclusiv și întrega gamă de proceduri prevăzută în protocoale pentru tratarea diverselor forme de cancer, vor veni din bugetul Ministerului Sănătății. Experiența anilor anteriori a demonstrat că altfel, sumele mai mici, departe de a contribui la rezolvarea problemelor spitalului turdean s-au scurs precum într-o gaură neagră, fără a se reuși ameliorarea situației de acolo, deși, în câțiva ani s-au pompat în instituția sanitară publică din Turda circa 17 milioane de lei, bani atrași de la bugetul central. Pe de altă parte și în acest an, spre spital s-au îndreptat, de la bugetul local, circa 2,5 milioane de lei, adică o sumă de cinci ori mai mare decât cea alocată acum mănăstirii Mihai Vodă, iar cu prilejul rectificării bugetare din luna septembrie, spitalului i se vor mai repartiza încă 250 de mii de lei, a încheiat Matei explicațiile privitoare la rostul acordării sumei de 500 de mii de lei pentru mănăstirea Mihai Vodă.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns