Consiliul Județean a îngropat groapa de gunoi a Turzii. ”Mormântul deșeurilor” sub pază permanentă

Printr-un comunicat transmis luni, 14 mai, Consiliul Județean Cluj a anunțat finalizarea lucrărilor de închidere și ecologizare a ”depozitului neconform de deșeuri din municipiul Turda”. Potrivit lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, lucrările de închidere a gropii de gunoi situată la capătul străzii Săndulești, din Turda și curățarea zonei adiacente acesteia ”extrem de afectată de deșeuri” a durat circa un an. ”Întregul amplasament se prezintă în acest moment foarte bine, atât vizual cât și funcțional, depozitul urmând să intre în perioada următoare în etapa de monitorizare și conservare” a mai precizat Alin Tișe, citat în comunicatul Biroului de presă al Consiliului Județean Cluj.

Imagine din timpul lucrărilor de închidere a gropii de gunoi de la Turda

Lucrările de închidere a gropii de gunoi de la Turda au costat mai bine de  2,6 milioane de lei. Banii s-au cheltuit pentru acoperirea și impermeabilizarea depozitului cu un strat de pământ gros de un metru și jumătate, respectiv pentru montarea celor trei membrane din geocompozit drenant/bentonitic folosite pentru drenarea biogazului și a apei pluviale. De asemenea, lucrările de închidere a gropii de gunoi a Turzii au inclus realizarea unui ”sistem de colectare și evacuare a apelor de precipitații, prin construirea unui canal perimetral, a unui bazin de confluență și a unui canal marginal, la drumul de acces în depozit”. Printre lucrările de închidere a rampei de deșeuri de la Turda se numără și realizarea sistemelor de degazare a depozitului, prin amplasarea a șapte puțuri corespunzătoare și a sistemului de monitorizare a nivelului apelor freatice prin forarea a trei puțuri.

Un gard metalic, prevăzut cu o poartă de acces împrejmuiește groapa, păzită permanent de către personal de pază calificat, se mai precizează în comunicatul forului deliberativ județean,.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns