Computerul-tomograf de la spitalul turdean ”a intrat în pâine”

De la darea sa în funcțiune, în urmă cu câteva luni, computerul-tomograf de la Spitalul municipal Turda nu șomează. Managerul spitalului, dr. Ovidiu Stănilă, spune că există solicitări pentru efectuarea de tomografii, cu toate că acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece aparatul instalat la Turda are o vechime în serviciu de circa 20 de ani.

Cu toate acestea, pacienții din zona Turzii cărora li se prescrie efectuarea unei tomografii apelează la spitalul turdean din două motive: la un tarif mediu situat între 120 și 170 de lei, o tomografie costă mai puțin decât o ecografie de calitate corespunzătoare, efectuată la spitalele clujene, aspect deloc de neglijat dacă se mai au în vedere timpul cheltuit cu deplasarea pacienților la Cluj-Napoca, impediment la care se mai adaugă costul transportului, a precizat dr. Ovidiu Stănilă. În plus, persoanele internate în spitalul din Turda beneficiază, în mod gratuit, de serviciile de investigații prestate prin intermediul computerului-tomograf de acolo. Deocamdată, computerul-tomograf nu lucrează cu substanță de contrast, a mai adăugat dr. Ovidiu Stănilă, managerul Spitalului municipal Turda.

Operațiunea de reorganizare a serviciilor din spital continuă. În acest an se are în vedere creșterea ponderii serviciilor medicale acordate pacienților în condițiile spitalizării de zi și prin intermediul ambulatoriului. ”Vom reorganiza în totalitate serviciul spitalizării de zi. La parterul pavilionului central al spitalului vom amenaja un spațiu destinat, mai ales, spitalizării de zi” a menționat dr. Ovidiu Stănilă. Astfel Spitalul municipal din Turda se va alinia tendinței actuale ce se manifestă la nivel național, de reducere a duratei spitalizării continue, ceea ce va contribui la reducerea costurilor serviciilor medicale acordate pacienților asigurați la sistemul public de asigurări de sănătate, a explicat managerul instituției sanitare turdene, dr. Ovidiu Stănilă, temeiul reorganizării serviciilor medicale.

În cele patru-cinci luni ce au trecut de când dr. Ovidiu Stănilă a preluat conducerea Spitalului municipal din Turda, după încheierea, la 31 octombrie 2016 a mandatului fostului manager, dr. Vasile Grumaz, s-a reușit realizarea unui bloc alimentar ”perfect funcțional” cotat drept cel mai modern aflat în dotarea spitalelor din județul Cluj, după um a precizat dr. Ovidiu Stănilă.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns