Comemorarea unui secol de la martiriul preotului Ioan Opriș

În luna aceasta se împlinesc 100 de ani de când jandarmii maghiari l-au împușcat pe preotul ortodox Ioan Opriș, în curtea bisericii sale din Turda, transformându-l astfel într-un martir al Marii Uniri.

Luni, 8 octombrie, de la ora 12, în curtea Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul turdean Oprișani, strada Ioan Opriș nr. 1, locul unde ungurii l-au împușcat pe Ioan Opriș, va avea loc un eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox Român din Turda, împreună cu parohiile aflate sub oblăduire, pentru comemorarea martirului de la Turda al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, când Transilvania s-a desprins din Imperiul Austro-Ungar și s-a alipit României, prin bunăvoia marii majorități a locuitorilor săi.

Manifestarea va cuprinde o scenetă intitulată ”In memoriam” și o slujbă de pomenire, oficiată de ÎPS

Placa comemorativă montată în Biserica ortodoxă română ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul turdean Oprișani, unde a slujit preotul martir Ioan Opriș, împușcat de jandarmii unguri la 8 octombrie 1918

Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu soborul preoților din parohiile Protopopiatului Ortodox Român Turda.

În cartea sa ”Preotul Ioan Opriș, erou și martir al neamului” profesorul Ioan Bembea descrie astfel moartea preotului Ioan Opriș: ”Era în pregătire alegerea delegaților pentru Adunarea de la Alba Iulia. În 8 noiembrie 1918 preotul Ioan Opriș, împreună cu sătenii, în curtea bisericii din Cristiș, au întâmpinat cu entuziasm o delegație de fruntași români formată din dr. Augustin Rațiu, nepot al memorandistului dr. Ioan Rațiu, și medicul dr. Sever Mureșan. Au venit cu o trăsură și, pentru întâia oară, fluturau un drapel românesc. După plecarea acestora în aplauzele obștei, dinspre comuna vecină Poiana a sosit, cu o căruță, un grup de jandarmi unguri. Unul dintre aceștia a răcnit, în limba maghiară: Nu mai lătra, popă spurcat! apoi, în furia lui oarbă și-a îndreptat pușca spre preot și a tras. Preotul a căzut în mulțimea de oameni consternați de cele întâmplate”.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns