Colind Iancului

”Cel mai mare festival de obiceiuri de Crăciun din județul Cluj” după cum îl numesc organizatorii, s-a desfășurat duminică, 15 decembrie, la Cluj-Napoca. La cea de-a 25-a ediție a festivalului ”Colind Iancului” organizat de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, au participat cete de colindători din Turda și din Câmpia Turzii, alături de alte peste 20 de grupuri de colindători din Alba Iulia, Câmpeni, Oradea, Beiuș, Albești-Mureș, Sălciua, Baia de Arieș, Satu Mare, Ribița-Hunedoara, Abrud, Ieud, Ceaba, Bucea și Cluj Napoca, se precizează într-un comunicat primit de la organizatori.

Cetele de colindători s-au întâlnit duminică, 15 decembrie, la ora 11.30, la Monumentul Memorandiștilor, de pe Bulevardul Eroilor, din Cluj-Napoca. De acolo,  a pornit parada cetelor de colindători, care au parcurs un traseu al cărui punct terminus a fost statuia lui Avram Iancu, din  piața cu același nume.

Timp de un ceas, de la 12 la 13, cetele participante la festival i-au colindat pe clujenii aflați la acea oră în Piața Avram Iancu, pe reprezentanții clerului ortodox care i-au primit pe colindători după sfârșitul Lirurghiei oficiată de înalte fețe bisericești la Catedrala Mitropolitană, din vecinătate. La recitalul de colinde au asistat reprezentanți ai autorităților clujene.

După episodul consumat în aer liber, festivalul ”Colind Iancului” a continuat la Hotelul Napoca.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns