Circa 22 de milioane de lei pentru modernizarea castrului roman de la Potaissa

Turda va beneficia de fonduri europene în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, pentru finanțarea lucrărilor de restaurare și introducere în circuitul turistic a castrului Legiunii a V-a Macedonica, cantonată pe teritoriul Potaissei, după cucerirea Daciei de către armatele Imperiului Roman.

Primarul Turzii, Cristian Matei și Marcel Boloș, directorul general al Agenției de Dezvoltare Nord – Vest, au semnat contractul de finanțare miercuri, 4 aprilie.  Odată cu obținerea finanțării proiectului cu bani din fonduri europene nerambursabile, s-a încheiat și procesul de întocmire a documentației necesare pentru demararea procedurilor de licitație în vederea desemnării proiectantului și a executantului lucrării.

Lucrările de restaurare ale castrului Legiunii a V-a Macedonica, situat în perimetrul anticei așezări Potaissa, includ operațiuni de restaurare, reabilitare, conservare şi protecţie a materialului arheologic existent. De asemenea, se vor amenaja și se vor marca principalele drumuri din interiorul castrului (Via Pretoria, Via Principalis, Via Decumana) şi se va recrea circuitul din jurul castrului (Via Sagularis), ce va permite atât vizitarea obiectivului cât şi monitorizarea și întreţinerea acestuia. Pe circuitul de vizitare se vor amenaja locuri de odihnă, prevăzute cu bănci, pubele și cişmele cu apă potabilă. În punctele cheie și la intersecțiile drumurilor din castru se vor amplasa panouri informative (ce vor cuprinde prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică și indicatoare de traseu), după cum se precizează într-un comunicat transmis miercuri, 4 aprilie, de Biroul de presă din cadrul Primăriei Turda.

Acţiunile de cercetare şi supraveghere arheologică pentru obiectivele afectate de intervenţii (palestra, Via Pretoria, Via Principalis, Via Sagularis, Porta Decumana, Porta Principalis Dextra, Porta Principalis Sinistra, thermae, bastionul de curtină şi bastionul de nord-vest), realizate conform specificaţiilor istoricilor şi experţilor restauratori, vor include cercetări arheologice preventive,  supravegheri arheologice în stratul vegetal şi în zonele obiectivelor deja cercetate şi conservate primar pentru intervenţii, după cum se mai menționează în comunicat.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns