Cancerul, între prevenție și fatalitate

Recent am fost sensibilizați, printr-o zi acceptată la nivel internațional, la cum putem preveni cancerul. Am aflat că, în medie, unul din două cancere poate fi prevenit! Ce putem oare face și chiar trebuie să acceptăm cancerul ca și un dat al destinului?

Știm azi că mâncarea nesănătoasă, sedentaritatea, factorii de mediu, stresul sau dependențele, cu alte cuvinte modul de viață, influențează (re)apariția cancerelor de sân, plămâni, colon, de piele sau prostată.

După vârsta de 30 de ani este recomandat să ne facem, anual, un examen general de sânge. Este un prim pas de prevenire, deși cele mai multe cancere nu se văd în sânge în fazele inițiale, deci nu sunt tratabile.

Un bărbat poate să își prevină cancerele de prostată (vezi PSA în sânge sau neglijatul tuseu rectal, după vârsta de 45 de ani), de piele (examen dermatologic la fiecare unu-doi ani, dacă sunt prezenți negi), de colon (colonoscopie, după vârsta de 50-55 de ani) sau testicular (palpare proprie și lunară a testiculilor). Domnișoarele pot să își facă vaccinul contra papiloma virus (responsabil de cancerul de col) înainte de începerea vieții sexuale, iar doamnele își pot preveni cancerul de piele, cel de col uterin (control ginecologic la un an-doi) sau cel de sân (prin ecografie sau/și mamografie, dar mai ales prin palparea proprie și lunară a sânilor).

Am văzut recent niște reclame americane pentru tutun, din anii ‘50-60, în care se făcea promovarea fumatului inclusiv de către medici. Au fost nevoie de aproape 6000 (!) de studii în acea vreme ca să se neutralizeze influența enormă a industriei de profil și să se accepte ceea ce azi știm cu toții: fumatul poate cauza cancer de plămâni, sân și de gât (ORL).

Probabil că la fel de cunoscut este faptul că un consum crescut de alcool poate duce la apariția cancerului de stomac, ficat sau arie ORL.

Obezitatea este un factor tot mai prezent în apariția multor cancere: colon, stomac și sân, ca să le menționez pe cele mai cunoscute.

Da, și genetica joacă un rol important în cancer, însă mereu accentuez două lucruri esențiale: părinții ne sunt primii profesori de stil de viață și felul în care  trăim favorizează sau nu apariția bolilor, un fel de întrerupător de lumină, care declanșează sau nu (și) cancerul.

Recent, în Franța a fost refuzată, în parlament, chiar și o dezbatere despre epuizarea nervoasă ( burn-out) ca boală profesională. De necrezut, ținând cont că stresul este un factor a cărui contribuție la apariția multor boli, printre care și cancerul, a fost dovedită științific.

Pentru foarte mulți care au trecut prin iadul cancerului viața s-a schimbat radical și au devenit mult mai atenți la felul în care trăiesc. Poate e mai util să începem deja de azi prevenirea a ceea ce nu ține de fatalitate.

 

Dr. Ioan HANEȘ

Lasă un răspuns