Bugetul Turzii – venituri mai mari cu aproape 12 milioane de lei, față de estimări

Apreciate, inițial, la aproape 104 milioane de lei, veniturile bugetului Turzii pentru anul 2017 s-au cifrat la peste 115,5 milioane de lei. Potrivit execuției bugetare pentru trimestrul IV, aprobată de Consiliul local în ședința ordinară de joi, 21 decembrie, până în 14 decembrie s-au încasat peste 96 la sută din venituri, ceea ce înseamnă aproape 111,4 milioane de lei. După încheierea ședinței de joi, 21 decembrie, primarul Turzii, Cristian Matei, estima că în zilele de lucru rămase până la sfârșitul anului veniturile bugetului local se vor încasa în proporție de 100 la sută.

Din cei peste 111 milioane de lei, bani intrați în vistieria Turzii până la jumătatea lunii decembrie, s-au cheltuit peste 103,5 milioane de lei. Din această sumă, circa 94,2 milioane de lei au reprezentat cheltuielile pentru funcționarea autorităților locale și a instituțiilor aflate în subordinea acestora, iar circa 9,5 milioane de lei s-au cheltuit pentru dezvoltarea Turzii. Din bugetul destinat funcționării, de peste 101,5 milioane de lei, la 14 decembrie, s-a cheltuit peste 93 de procente, iar din veniturile alocate secțiunii ”Dezvoltare” din bugetul Turzii, cifrate la peste 9,8 milioane de lei la jumătatea lunii decembrie, s-au cheltuit cu ceva mai mult de 9,5 milioane de lei.

Dacă veniturile prognozate la începutul anului pentru secțiunea ”Funcționare” s-au încasat în procent de 100,63 la sută, veniturile alocate secțiunii ”Dezvoltare” estimate inițial la peste 14,8 milioane de lei, s-au încasat în procent de peste 66 la sută.  Dacă, în bugetul inițial, veniturile repartizate secțiunii ”Dezvoltare” a bugetului Turzii pentru anul 2017, reprezentau 14,65 la sută din bugetul alocat funcționării administrației publice locale și a instituțiilor din subordinea acesteia, potrivit situației veniturilor încasate până la 14 decembrie, secțiunii ”Dezvoltare” i-au revenit 9,70 la sută din suma alocată secțiunii ”Funcționare”. Există însă posibilitatea ca suma cheltuită pentru dezvoltare să crească, deoarece primarul Cristian Matei preciza, în legătură cu acest subiect, că lucrările la unele obiective de investiții (ex: modernizare strada Gheorghe Șincai) se vor încheia până la sfârșitul acestui an.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns