Batalionul 3 Artilerie Antiaeriană ”Potaissa” – o jumătate de secol de la înființare

Tunarii din Garnizoana Turda s-au aflat în sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni. Vineri, 28 septembrie, la Primăria din Turda și în Piața Tricolorului, din centrul orașului, s-au desfășurat ceremoniile prilejuite de sărbătorirea împlinirii a 50 de ani de la înființarea Batalionului 3 Artilerie Antiaeriană ”Potaissa”.

După o scurtă trecere în revistă a istoriei unității, ce a avut loc la sala de ședință a primăriei turdene, unde s-au întâlnit actuali și foști ostași care au servit patria în unitatea sărbătorită, oficialitățile militare și civile au lut loc în tribuna din Piața Tricolorului, unde au asistat, împreună cu câteva sute de turdeni, la oficierea unei slujbe religioase și la defilarea tunarilor din Batalionul 3 Artilerie Antiaeriană Potaissa, moment urmat de trecerea în revistă a tehnicii de luptă a unității.

Din partea autorităților militare, la eveniment au luat parte generalul maior (rez) Ioan Manci, fost comandant al Diviziei 4 Infanterie Gemina, din Cluj-Napoca, în subordinea căreia se află Batalionul 3 Artilerie Antiaeriană Potaissa, colonelul Marian Lacotiti, șef al operațiilor în cadrul aceleiași Divizii 4 Infanterie Gemina, respectiv colonelul Mircea Gologan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița, din a cărei componență face parte și unitatea artileriștilor turdeni, comandată de către lt.colonel Vasile Chindriș.

Autoritățile publice locale au fost reprezentate la ceremonie de către primarul Turzii, Cristian Matei, însoțit de vicerpimarul Lucian Nemeș, respectiv de un grup de consilieri locali. Din partea Parlamentului României, la sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea Batalionului 3 Artilerie Antiaeriană a luat parte Cristina Burciu, deputat de Turda.

Cu ocazia jubileului, prin ordin al generalului Nicolae Ciucă, Șeful Marelui Stat Major al Armatei Române,  a fost decorat Drapelul de Luptă al Batalionului 3 Artilerie Antiaeriană din Turda, unitate înființată în 1 octombrie 1968, ca urmare a directivelor conducerii de atunci a statului, de creștere a capacității de luptă a Armatei Române, dispuse după invadarea Cehoslovaciei, la inițiativa URSS, de trupe militare ale țărilor din Tratatul de la Varșovia, pentru a asigura menținerea la putere a Partidului Comunist,  a cărui poziție conducătoare în statul cehoslovac a fost zdruncinată după Revoluția de la Praga. La înființare, unitatea purta numele de Divizionul 216 Artilerie Antiaeriană, Turda.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns