Bani și mâncare, pentru câinii orfani

Cei aproxiamtiv 300 de câini aflați în îngrijirea asociației ”Amicii noștri” din Turda, au primit hrană pentru circa 9-10 zile, din partea iubitorilor de animale. Campania de colectare a hranei și a donațiilor în bani, organizată în acest scop vineri, 12 ianuarie, între orele 11 și 16, în incinta hipermarket-ului Kaufland din Turda, s-a soldat cu strângerea a circa 500 de kilograme de hrană uscată, pentru câini. Celor aproximativ 50 de saci cu ”boabe” li s-au adăugat 100 de conserve cu hrană umedă, destinată câinilor și patru kilograme de morcovi, folosiți în același scop.

Cu ocazia campaniei de vineri, 12 ianuarie, iubitorii de animale care au trecut pe la magazinul Kaufland din Turda au donat în jur de 1500 de lei, bani ce se vor folosi pentru acoperirea unor cheltuieli necesare întreținerii câinilor din adăpostul de la Viișoara al asociației ”Amicii noștri” și a celor găzduiți în adăposturi temporare. Donațiile în bani au ajuns la 2 mii de lei, datorită celor circa 500 de lei obținuți cu prilejul concertului susținut în beneficiul câinilor fără stăpân, de cântăreața Ioana Racolța, din Câmpia Turzii, la cafeneaua culturală ”La papion”.

Daniela Panaitescu, organizator al acțiunii, împreună cu Ioana Marcu, a declarat că la campania

Peste 500 de kilograme de hrană, pentru câinii fără stăpân aflați în grija asociației ”Amicii noștri” din Turda

desfășurată vineri, 12 ianuarie, s-au strâns de peste trei ori mai mulți bani decât la precedenta campanie, ce a avut loc la sfârșitul lunii mai a anului 2017.

Asociația ”Amicii noștri” militează pentru reducerea numărului de câini fără stăpân, îndeosebi a celor ce își duc veacul pe străzile Turzii și ale Câmpiei Turzii. Spre deosebire de Centrul de Ecarisaj, asociația ”Amicii noștri” acționează împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân, în favoarea altor metode, precum sterilizarea acestora, dar și a câinilor de rasă comună din gospodării, obligativitate stabilită prin lege.

O altă formă de îndepărtare a câinilor vagabonzi de pe străzile localităților, aplicată de asociația ”Amicii noștri” constă în adopția câinilor. Asociația turdeană a iubitorilor de animale, condusă de către profesoara Fodor Dora, în colaborare cu asociația-soră ”Amicii Dog Rescue” din Marea Britanie, a reușit să repartizeze peste 1500 de câini la familii din Anglia, care i-au adoptat după ce au văzut imaginile acestora pe facebook. Săptămânal, în jur de 20 de câini din adăposturile asociației ”Amicii noștri” iau drumul Angliie, unde îi așteaptă noile lor familii.

Cheltuielile de întreținere a câinilor aflați în grija asociației ”Amicii noștri” atât a celor din adăpostul de la Viișoara cât și a celor din adăposturile temporare, se cifrează la circa 30 de mii de lei, lunar. Tot la Viișoara, asociația ”Amicii noștri”  sprijinită financiar de asociația britanică ”Amicii Dog Rescue” condusă de către Ann Pursey, construiește un adăpost nou destinat câinilor fără stăpân.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns