Bacalaureat, iulie 2018: Rata de promovabilitate, mai mare la Câmpia Turzii decât la Turda

Din cei 626 de absolvenți ai liceului care s-au înscris pentru susținerea examenului de bacalaureat la centrele de examen din Turda (Colegiul Tehnic), respectiv din Câmpia Turzii (Liceul Teoretic ”Pavel Dan”), 442 au promovat proba maturității. Cu 191 de candidați declarați reușiți, dintr-un total de 266 de pretendenți înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2018 la Liceul Teoretic Pavel Dan, absolvenții de liceu din Câmpia Turzii au înregistrat o rată a promovabilității de 71,80 la sută, conform rezultatelor afișate miercuri, 4 iulie, înaintea depunerii și rezolvării eventualelor contestații. La Turda, cu 251 de candidați reușiți dintr-un total de 360, rata promovabilității se apropie de 70 la sută, fără a atinge însă acest prag (69,72 la sută).

La centrul de la Colegiul Tehnic din Turda au susținut examenul de bacalaureat 317 candidați din cei 360 de absolvenți ai liceelor turdene care s-au înscris acolo pentru susținerea ”probelor maturității”. Dacă la Turda 43 de candidați ”au dat bir cu fugiții” neprezentâdu-se la examen, la centrul de la Liceul Teoretic Pavel Dan, din Câmpia Turzii au lipsit de la apel 14 dintre cei 266 de candidați înscriși.

Atât la Turda cât și la Câmpia Turzii rata promovabilității examenului de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2018 se situează sub 81,14 la sută, rata promovabilității consemnată în județul Cluj, cea mai mare din țară, cu excepția Bucureștiului, unde peste 94 la sută dintre candidații înscriși au promovat examenul maturității.

În ceea ce privește clasamentul pe licee, la Turda locul I a revenit, ca de fiecare dată în ultimii ani, Colegiului Național Mihai Viteazul, ai cărui absolvenți au trecut bac-ul în proporție de peste 99 la sută (113 reușiți din 114). Pe locul secund s-a clasat Liceul Teoretic Liviu Rebreanu. Cu un procent al ”reușiților” de 87,17 la sută (68 de candidați promovați, din 78 înscriși la bacalaureat) liceul din cartierul Oprișani talonează îndeaproape ”LMV”-ul, situație ce se repetă an de an, aproape de la înființarea școlii, ca liceu de chimie, în 1970. După cel de-al treilea liceu teoretic al Turzii, respectiv Josika Miklos, cu predare în limba maghiară, ce completează ”podiumul” școlilor premiante la bac, cu o rată a promovabilității de 78,26 la sută (18 reușiți, din 23), pe locurile următoare s-au aliniat, ca și în anii anteriori, liceele din rețeaua de învățământ tehnologic.

În capul listei, cu 32 de candidați reușiți dintr-un total de 59 înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat, s-a poziționat Colegiul Tehnic, gazda bac-ului, cu o rată de promovabilitate de 54,23 la sută. În continuare, Colegiul Emil Negruțiu (8 reușiți din 33 înscriși – 24,24 la sută) și Colegiul Dr. Ioan Rațiu (12 – 53 – 22,64 la sută), încheie clasamentul liceelor din Turda, aliniate după rezultatele obținute de către absolvenții acestora la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2018.

La Turda s-a obținut o singură medie generală de 10 la examenul de bacalaureat: performanța aparține Iuliei Andreea Drăgan, absolventă a specializării ”științele naturii” la Colegiul Național Mihai Viteazul. În continuare, clasamentul în funcție de cea mai mare medie generală obținută de absolvenții liceelor din Turda la bacalaureat arată astfel: Liceul Teoretic Liviu Rebreanu – 9,70; Colegiul Tehnic – 9,41; Liceul Teoretic Josika Miklos – 8,62; Colegiul Dr. Ioan Rațiu – 8,48 și Colegiul Emil Negruțiu – 7,43.

În ceea ce privește Câmpia Turzii, media generală maximă obținută la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2018 aparține Teodorei Alexandra Dan, absolventă a Liceului Teoretic Pavel Dan, care, cu 9,96 s-a apropiat la doar 4 sutimi de media maximă 10. La Colegiul Tehnic Victor Ungurean cea mai mare medie obținută de un absolvent la examenul de bacalaureat din această vară a fost 9,60.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa foto: www.dejeanul.ro

 

Lasă un răspuns