Aritmetica, după Nasra: Centenarul Unirii se sărbătorește la 99 de ani

Câteodată, pe deputatul clujean Horia Nasra ”îl mai ia aritmetica pe dinainte”. Grăbit, zor nevoie mare, să combată, cu aplomb, Horia Nasra i-a pregătit o ”pastiluță” de critică edilului-șef al Clujului, liberalul Emil Boc. Din ce i-a cășunat parlamentarului social-democrat de Cluj pe mai-marele reședinței de județ? Din aceea că ”mândria Transilvaniei” municipiul Cluj-Napoca, face rabat de la pregătirile pentru sărbătorirea centenarului Marii Uniri din 1918, ce a avut drept rezultat ”nașterea” statului național-unitar român.

Într-un comunicat remis presei marți, 3 octombrie, Horia Nasra și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”rabatul” făcut de Cluj-Napoca, de la pregătirile cuvenite pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, cu atât mai mult cu cât, după socoteala deputatului clujean, Clujul a intrat în criză de timp, deoarece ”în aproximativ trei luni sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire”.

Apoi, pentru a înlătura orice dubiu cu privire la utilitatea introducerii socotitoarelor cu bile în recuzita unuia (unor parlamentari), Horia Nasra a ținut să se explice: ”Marea Unire de la 1918 este cel mai important eveniment istoric al poporului român, Unirea realizându-se într-un context deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu Vechiul Regat”. Concluzia lui Nasra a venit apoi firesc, precum o lovitură de măciucă. Însă, pe bază de calcule aritmetice eronate, traiectoria ”măciucii” a ocolit capul lui Boc: ”În aproximativ trei luni sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire, CENTENARUL, iar municipiul Cluj-Napoca trebuie să fie pregătit să-l celebreze”. Numai că 2017-1918 face 99 nu 100, cum a socotit Horia Nasra.

Dar Nasra, sau persoana care îi redactează comunicatele de presă nu se află în relații bune nici cu logica și nici cu gramatica limbii române: „Chiar dacă timpul este limitat le transmit consilierilor locali și primarului Emil Boc că este necesară comunicarea publică a pregătirilor pentru Centenar și le solicit să urgenteze rezolvarea restanțelor și să agreeze un calendar al evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, corelat cu acțiuni susținute de asociații sau alte entități private.  Le cer să trateze anul 2018 cu mare responsabilitate și seriozitate, pentru că o improvizație ar ruina acest moment festiv! a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj” după cum se precizează în comunicatul ce poartă antetul Camerei Deputaților.

Cum ar putea  primarul Clujului, Emil Boc să nu agreeze ”un calendar al evenimentelor organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca” adică de instituția pe care o conduce?

Poate se va afla cum, în momentul în care ministerul Educației va decide tipărirea unor manuale precum ”Aritmetica” și ”Gramatica” ambele adaptate după Horia Nasra!

Emil HĂLĂȘTUAN

Deputatul Horia Nasra susține că formularea comunicatului este corectă. Într-o intervenție telefonică, parlamentarul clujean a explicat că, prin folosirea expresiei ”Centenarul Marii Uniri” s-a referit la întreg anul 2018. În legătură cu acest aspect semnalat în articol, Horia Nasra a precizat că tocmai de aceea s-a referit, în cuprinsul comunicatului, la toate actele premergătoare unirii Transilvaniei cu România, respectiv la ”unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu Vechiul Regat”. În ceea ce privește folosirea verbului ”a agrea” Horia Nasra a menționat că prin utilizarea acestuia în expresia ”să agreeze un calendar al evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca” a înțeles aprobarea și asumarea respectivului calendar de către toți membrii forului deliberativ clujean, indiferent de coloratura politică a acestora.

Lasă un răspuns