Aplicarea planului tarifar convenit cu Comisia Europeană pentru anii 2017-2023, condiție ncesară pentru accesarea a 151 milioane de euro

Potrivit planului tarifar ce urmează să fie aplicat de Compania de Apă Arieș între anii 2017-2023, supus aprobării forurilor deliberative din cele 13 unități administrativ-teritoriale membre ale ADI-AVA, prețul apei va crește, de la 0,782 euro/metru cub, în 2017, la 1,04 euro-mc, în 2020, pentru a atinge 1,247 euro/mc, în 2023. În lei, la actualul curs leu-euro afișat de Banca Națională a României, pentru un metru cub de apă consumată, din care se consideră că 80 la sută se evacuează prin rețeaua publică de canalizare, locuitorii Turzii, ai Câmpiei Turzii și ai celor 11 comune deservite de CAA vor plăti circa 6,33 lei, în acest an, 8,17 lei în 2020 și 9,71 lei în 2023, sub rezerva nemodificării spectaculoase a cursului leu-euro în următorii șase ani.

Aplicarea acestui plan tarifar reprezintă o condiție necesară, impusă de Comisia Europeană, pentru accesarea fondurilor europene necesare finanțării celui de-al doilea pas al proiectului de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și a celor de canalizare din cele 13 unități administrativ-teritoriale membre ale AVA-ADI (Turda, Câmpia Turzii, Ploscoș, Viișoara, Luna, Călărași, Mihai Viteazu, Tureni, Aiton, Ciurila, Petreștii de Jos, Săndulești și Tritenii de Jos, în valoare totală de circa 151 de milioane de euro. ”Am făcut eforturi considerabile pentru a obține tarife cât mai suportabile pentru populație” a declarat directorul general al CAA, Bogdan Bobic, în cadrul unei conferințe de presă cu acest subiect, desfășurată miercuri, 30 august, cu o zi înaintea discutării planului tarifar, în vederea aprobării acestuia, de Consiliul local Turda, ce se va întruni în ședință ordinară joi, 31 august, de la ora 11.

Bogdan Bobic a precizat că, potrivit solicitării Comisiei Europene, tariful practicat de CAA trebuie să reprezinte cel puțin 2,5 la sută din venitul mediu al  clienților operatorului de apă și canalizare din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Văii Arieșului”. Potrivit situației veniturilor obținute de populația județului, existentă la Direcția Generală de Statistică Cluj, valoarea medie a venitului lunar realizat de locuitorii celor 13 unități administrativ-teritoriale deservite de CAA, se ridică la circa 400 de euro. ”În prezent, tarifele pe care le practicăm reprezintă circa 2,27 la sută din venitul mediu al clienților noștri casnici” a menționat Bogdan Bobic.

În legătură cu impactul unui vot negativ primit de planul tarifar al CAA pentru perioada 2017-2023, într-unul din cele 13 consilii locale ale unităților administrativ-teritoriale din ADI-AVA, directorul general al CAA a declarat că într-o atare situație s-ar pierde ceel 151 de milioane de euro, bani solicitați de la Uniunea Europeană pentru finanțarea lucrărilor de finalizare a extinderii rețelelor de apă și canalizare în arealul deservit de Compania de Apă Arieș. ”Dacă un singur consiliu local nu votează planul tarifar, nu va exista proiect” a explicat Bogdan Bobic.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns