”Ambasadorii” ocnei din Turda la finala Eurovision România: Claudia Andas, Feli și Tiri

Dictonul biblic ”Cei din urmă vor fi cei dintâi” s-a potrivit și în cazul Claudiei Andas, câștigătoarea semifinalei concursului muzical Eurovision România, desfășurată duminică, 11 februarie, în Salina de la Turda. Sau, poate, pentru membrii juriului concursului, Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă, a contat și ultima impresie, dintr-un show pe cinste, moderat de Diana Dumitescu și Cezar Ouatu. Așadar, una peste alta, Claudia Andas, favorită și a publicului care a asistat la spectacolul desfășurat la 90 de metri sub pământ, în Mina Rudolf din salina turdeană, dar și a telespectatorilor, care au urmărit semifinala Eurovision România pe canalele TVR, s-a clasat, cu 56 de puncte, pe primul loc al celei de-a patra semifinale Eurovision România.

Claudia Andas a cucerit publicul și i-a impresionat pe membrii juriului cu melodia The One. Pe celelalte două locuri ce au oferit permis de liberă trecere spre finala națională a concursului Eurovision, ce se va desfășura în 25 februarie, la Sala Polivalentă din București, s-au clasat, cu același număr de puncte, 43, Feli și Tiri, care au interpretat melodiile Bună de iubit respectiv Deșert de sentimente. Cei cinci membri ai juriului au acordat fiecăruia dintre cei 12 semifinaliști care au evoluat pe scena amplasată în Mina Rudolf, din Salina Turda, un număr de puncte cuprins între 1 și 12.

Bernice Chițiul, cu melodia Too busy for my Heart, Cristian Simionescu (Nirvana), Nicoleta Țicală (Una oportunidad), Zoltan (Dacă dragostea e oarbă), Alice Jeckel (Out of The Dark), Dan Manciulea (Rază de soare), Lion’s Roar (Rekindle The Flame), Ioana Ciornea (Time after Time) și Paula Crișan (I am Here) au luptat pe meterezele castelului de sare subteran de la Turda, pentru a  forța, fără succes însă, cucerirea unui loc în finala găzduită în 25 februarie de  Sala Polivalentă din București. Dacă în semifinale concurenții s-au aflat la ”mâna juriului” concurentul care va câștiga, în finala de la București, dreptul de a reprezenta România la fazele finale ale ediției 2018 a concursului Eurovision Song Contest, de la Lisabona (Portugalia) va fi desemnat, în exclusivitate, prin votul telespectatorilor.

Grupul vocal Ad Libitum Voices, alcătuit din tenorii Tiberius Simu și Sergiu Coltan, baritonul Vlad Morar, respectiv basul Cristian Ignuţa, a cântat în deschiderea show-ului, împreună cu adolescenta în devenire Katia Cărbune, care a interpretat piesa My heart is breathing you. Apoi, recitalul trupei Ad Libitum Voices a continuat cu hituri precum Caruso” (Lucio Dalla), Copacul (Aurelian Andreescu) şi Nunta (Phoenix). Unul din puținele grupuri din România care cântă pop-opera, Ad Libitum Voices a cântat și în finalul spectacolului din Salina Turda, ce a durat peste trei ore, un adevărat tur de forță pentru cei aproximativ 300 de spectatori, care au urmărit cea de-a patra semifinală a concursului Eurovision România în picioare, cu tălpile sprijinite pe o podea de sare.

Al doilea recital din programul spectacolului de la Turda l-a susținut Elena Gheorghe, care a reprezentat România la ediţia din 2009 a concursului internaţional Eurovision Song Contest. Aceasta a revenit pe scena Eurovision România cu un concert extraordinar, realizat special pentru semifinala din salina Turzii. Pe scena amplasată în Mina Rudolf, duminică, 11 februarie, Elena Gheorghe a interpretat hituri precum Mamma Mia, Ecou, The Balkan Girls – piesa ce a reprezentat România la Eurovision 2009 , Disco Romancing, Te ador, Până dimineaţa, sau Midnight Sun.

Foto: Claudia Andas – 56 de puncte, câștigătoarea semifinalei Eurovision România de la Turda

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns