A început sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat

Aproape o mie de candidați din județul Cluj s-au înscris la cea de-a doua sesiune din 2017 a examenului de bacalaureat. Cei 952 de pretendenți la promovarea bac-ului susțin probele ”examenului de maturitate” în patru centre, două la Cluj-Napoca și câte unul la Turda, respectiv Dej.

La centrul de examen de la Colegiul Tehnic din Turda s-au înscris 158 de aspiranți la promovarea bacalaureatului. Aceștia sunt absolvenți ai liceelor din Câmpia Turzii, respectiv ai Colegiului Tehnic ”Victor Ungurean” – 49; și ai Liceului Teoretic ”Pavel Dan” – 12; precum și ai celor șase licee din Turda: Colegiul Tehnic ”Emil Negruțiu” – 24; Colegiul Național ”Mihai Viteazul” – 3; Colegiul Tehnic ”Dr. Ioan Rațiu” – 14; Colegiul Tehnic – 44; Liceul Teoretic ”Josika Miklos” – 1; Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” – 11.

Cei mai mulți candidați, 329, susțin probele examenului de bacalaureat la centrul de examen de la Liceul ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca. Pe lângă cei 268 de absolvenți ai unor licee din Cluj-Napoca, la ”Onisifor Ghibu” participă la  examen și 61 de absolvenți ai liceelor din Gilău și Huedin. La celălalt centru de examen din Cluj-Napoca, de la Colegiul Tehnic de Telecomunicații ”Augustin Maior” au fost repartizați 326 de pretendenți la trecerea, cu succes, prin ”furcile caudine” ale examenului de bacalaureat. Dintre aceștia, 318 au absolvit liceul la Cluj-Napoca, iar opt la liceul din Apahida. Tot ”în deplasare” susțin examenul de bacalaureat 38 de absolvenți ai liceelor din Gherla. Aceștia au fost repartizați la centrul de examen de la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Dej, alături de 101 aspiranți la ”luarea bac-ului” care au absolvit liceul la școli din Dej.

Noutatea introdusă în desfășurarea examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă 2017 constă în susținerea probelor scrise înaintea examenelor orale. Astfel, examenul a început luni, 21 august, cu proba scrisă la limba și literatura română. Marți, 22 august, a avut loc proba scrisă la limba și literatura maternă, iar miercuri, 23 august, un alt examen în scris, cel de la proba obligatorie a profilului. Joi, 24 august, candidații au susținut ultima probă scrisă, cea la alegere, a profilului și a specializării.

Vineri, 25 august, candidații vor participa la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar cea de-a doua săptămână a sesiunii de toamnă 2017 a examenului de bacalaureat va debuta luni 28 august, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Marți, 29 și miercuri, 30 august, va avea loc evaluarea competenţelor digitale ale candidaților, iar în zilele de 30-31 august, participanții la examenul de bacalaureat vor susține proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Rezultatele examenului de bacalaureat – sesiunea de toamnă, se vor afișa la 1 septembrie. Contestațiile cu privire la rezultate se vor putea depune în aceeași zi, între orele 16 și 20. Rezolvarea contestațiilor se va face între 2 și 5 septembrie, iar în 6 septembrie se vor afișa rezultatele finale ale celei de-a doua runde din anul acesta a examenului de bacalaureat.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns