În microregiunea Turda-Câmpia Turzii există șanse ca anul școlar să înceapă normal

În ciuda pandemiei de COVID-19, în 73 din cele 81 de orașe și comune ale județului Cluj elevii vor merge la cursuri  de luni, 14 septembrie, dată la care va începe anul școlar 2020-2021. Școlilor și grădinițelor din aceste localități li se aplică cel mai favorabil scenariu, cel verde, din cele trei variante stabilite de Guvern întrucât, în toate aceste unități teritorial-administrative, până luni, 7 septembrie, s-au consemnat sub un caz de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori, după cum urmează: în cazul orașelor – Cluj-Napoca (0,65 cazuri/1000 de locuitori); Câmpia Turzii (0,44); Turda (0,33); Dej (0,32); Gherla (0,17).

În ceea ce privește comunele din jurul municipiilor  Turda și Câmpia Turzii, unde noul an de învățământ preuniversitar va începe, de asemenea, conform scenariului verde, potrivit statisticilor guvernamentale, luni, 7 septembrie, s-au înregistrat următoarele procente de infectare cu virusul SARS Cov-2, responsabil de provocarea pandemiei de COVID-19: Ceanu Mare (0,54 cazuri / 1000 de locuitori); Tritenii de Jos (0,22); Mihai Viteazu (0,17) și Viișoara (0,17). În 39 de comune din județul Cluj nu s-a consemnat niciun caz de infectare cu virusul responsabil de îmbolnăvirile cu COVID-19. Printre acestea, luni 7 septembrie, se numărau Aiton, Băișoara, Călărași, Frata, Iara, Moldovenești, Petreștii de Jos, Ploscoș, respectiv Săndulești.

În șase comune din județul Cluj (Ciurila – 1,99 cazuri de COVID/1000 de locuitori; Gârbău – 1,78; Feleacu – 1,69; Recea-Cristur – 1,49; Sic – 1,31; Vad – 1,02) copiii vor merge la școală și la grădiniță conform scenariului galben, iar în două comune (Aghireșu – 4,41 cazuri/1000 de locuitori; Cornești – 3,05), se va aplica scenariul roșu, în care școlile rămân închise iar copiii vor participa la cursuri online.

În scenariul verde, aplicat în cazul consemnării a mai puțin de o persoană depistată cu COVID-!9 în ultimele 14 zile, se prevede obligativitatea tuturor elevilor de a merge la școală. În scenariul galben, de risc mediu (între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile), prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, precum şi elevii din clasele a VIII-a, respectiv a XII-a. Elevii din celelalte clase vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Scenariul roșu, considerat de avarie, se aplică în localitățile unde se înregistrează mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În aceste cazuri şcoala se închide de tot, iar cursurile se vor ține online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.

„Trebuie să spunem încă de la început tuturor că decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, citată de Digi 24.

Durata orelor de curs rămâne cea normală, de 45 sau 50 de minute, a precizat Monica Anisie. Potrivit ministrului Educației, activităţile sportive şi unele ore de curs se vor desfășura în aer liber.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa imaginii: https://pedagoteca.ro

Lasă un răspuns